Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić uputio je pismo ministru prosvete Mladenu Šarčeviću, u kojem navodi da je obrada podataka o sindikalnom članstvu dozvoljena samo na osnovu slobodno datog pristanka lica o čijim podacima se radi.

sabicMC
Piše: V. A.

Beograd 05. oktobar 2016. 14:46

Šabić: Sindikalni podaci samo uz pristanak
Foto: Medija centar

U suprotnom, upozorava Šabić, obrada ovih podataka je suprotna Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i predstavlja kažnjiv prekršaj.

Kako je Danas pisao, tri reprezentativna sindikata obrazovanja zatražila su od Ministarstva prosvete da povuče dopis u kojem je direktorima škola naložilo da dostave spiskove članova sindikata sa matičnim brojevima, uz obrazloženje da su im ti podaci potrebni za informacioni sistem. Ministarstvo je to demantovalo, tvrdeći da je tražilo podatke o broju članova reprezentativnih sindikata, bez imena i prezimena i matičnog broja osoba učlanjenih u sindikat i to zbirno na nivou ustanove. A kao razlog navode da su im te informacije neophodne za izračunavanja uvećanih plata i funkcijskog dodatka za ovlašćenog predstavnika reprezentativnog sindikata u školi.

Za Slobodana Brajkovića, predsednika Sindikata radnika u prosveti Srbije, ovakvo obrazloženje i dalje je sporno. On tvrdi da Ministarstvo nije nadležno da utvrđuje reprezentativnost sindikata po školama već da je direktor dužan da predsedniku sindikalne ogranizacije izda rešenje sa procentom uvećane njegove mesečne plate.
S druge strane, Unija sindikata prosvetnih radnika smatra da unošenjem podataka o predsedniku sindikata, kao i podataka o članovima u informacioni sistem nije prekršen Zakon o zaštiti podataka ličnosti.

– Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja je regulisano postojanje Informacionog sistema u obrazovanju. Nisu traženi nikakvi spiskovi članova sindikata, već samo neophodni podaci, matični broj i to je propisano pomenutim zakonom, smatraju u Uniji.

 Dnevni list Danas