Policija u akciji „Mreža“ širom Srbije prekontrolisala 560 škola. Krivična prijava protiv 60, od 260 kontrolisanih osoba. Akcija potvrdila prisustvo droge u školama

U policijskoj akciji „Mreža“, sprovedenoj u 27 policijskih uprava širom Srbije prekontrolisano je 560 osnovnih i srednjih škola, 37 ugostiteljskih objekata, 19 prostora oko škola i 232 stana. U ovoj akciji policija je zaplenila tri kilograma kokaina, izvesnu količinu heroina, više od 500 tableta sintitičke droge, 16 automobila (dva ukradena), a dve osobe su pronađene po centralnim poternicama.

Privedeno je 260 osoba, a kod 51 je pronađena droga. Krivične prijave biće podnete protiv 60 osumnjičenih. Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je akcija „Mreža“ uperena protiv dilera droge u školama i oko škola. Šest osoba je zadržano u pritvoru zbog neovlašćenog držanja droge i oružja.

Po rečima Dačića najveća količina droge nađena je u Kragujevcu, gde je uhapšen Željko Vujić, kod koga je pronađeno 2,7 kilograma heroina. U dvorištima srednjih škola u Beogradu i Subotici otkriveno je sedam skrivenih mesta za narkotike. U akciji je pronađeno i osam laboratorija sa zasađenom marihuanom sa više od 260 biljaka i to na lokacijama u Kruševcu, Prokuplju, Valjevu, Kragujevcu, Novom Sadu…

VELJOVIĆ: AKCIJA SE NASTAVLJA DIREKTOR policije Milorad Veljović najavio je da će još biti akcija, poput „Mreže“. Prema rečima direktora Veljovića, nepobitno je utvrđeno da postoji veza dilera sa učenicima, što je dokazala i ova akcija.

Zaplenjeno je i po 10 komada vatrenog i hladnog oružja, 800 komada municije i više hiljada evra.

– Cilj akcije „Mreža“ je da se deca zaštite od dilera droge koji su najprisutniji u školama našta ukazuju i sami roditelji – istakao je Dačić. – Ovo je kontinuirana akcija koja se sprovodi u cilju suzbijanja šverca droge sa Ministarstvom prosvete i drugim nadležnim insitucijama i daje izvanredne regultate.

On je naveo i da se akcija „Mreža“ može posmatrati u kontinuitetu sa akcijom „Morava“ tokom koje je zaplenjeno više tona narkotika i procesuirano oko 10.000 osoba.

Ministar prosvete Žarko Obradović istakao je da je oko 30 odsto srpskih škola opservirano akcijom „Mreža“, koja je, kako je rekao, potvrdila prisustvo droge u dvorištima i van školsih dvorišta, u ustanovama koje nemaju školske policajce.

– Podržavamo ovu efikasnu akciju policije i tužilaštva, a pokrenućemo i postupke protiv direktora sedam škola, gde je pronađena droga, kako bi odgovornost svakoga u lancu obaveza u borbi protiv ovog zla bila utvrđena – rekao je Obradović.

KRALJEVO: DILERI U PRITVORU

U okviru akcije „Morava“ – suzbijanja prodaje narkotika učenicima, pripadnici kraljevačke policije su u četvrtak kontrolisali objekte u blizini škola i tom prilikom uhapsili Željka T. (28) i Miloša M. (22) iz Kraljeva zbog sumnje da su (pre)prodavali drogu.

Po naredbi istražnog sudije Višeg suda u Kraljevu, policija je pretresala stan Miloša M. i tom prilikom pronašla 30 grama marihuane upakovane u paketiće, kao i šest semenki indijske konoplje. Sumnja se da je Miloš drogu kupio od Željka polovinom aprila ove godine radi dalje (pre)prodaje.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje u pritvoru 48 sati posle čega će uz krivičnu prijavu biti privedeni istražnom sudiji Višeg suda u Kraljevu. (G. Ć.)

Večernje novosti