Невиђена кампања премијера и министра просвете уперена против просветних радника којима се прети „применом закона“,казнама и отпуштањима штрајкача, скандалозна је и цинична, јер су управо они прекршили све законе,писане договоре и дату реч,чиме су изазвали револт и штрајк просветних радника.

– То што није потписан Протокол пре усвајања буџета,како налажу закони и ПКУ и што је лично написао и гарантовао премијер после разговора са синдикатима још 2.9.2010. године-криви смо ми!

– То што нису преговарали са синдикатима када им је знатно пре законског рока најављен штрајк,иако их закон на то обавезује-криви смо ми!

– То што су дозволили Кркобабићу да испослује везивање раста пензија са платама у    јавном сектору,модел непознат у свету којим се уништава средњи слој и без кога нема озбиљне државе-криви смо ми!

– То што се само у Србији образовање третира као потрошња,а не као најбоља инвестиција,па су нам деценијама издвајања из БДП за образовање најнижа,а за наредни период планира се даље смањење-криви смо ми!

– То што ни једна земља (а то у Влади Србије добро знају) није изашла из кризе без већег издвајања за образовање-криви смо ми!

– То што су министри из Владе тврдили да ће нас велика светска економска криза заобићи,да је то наша шанса и да ћемо од тога имати користи,а догодило се скроз супротно-криви смо ми!

– То што су нам 27 месеци плате биле на леду, а куповна моћ драстично падала,што професор од своје зараде не може да покрије ни просечну потрошачку корпу, а  на бруку и срамоту државе-криви смо ми!

– То што је Закон о буџету РС проглашен законом над законима,па су нам њиме суспендована права из Закона о раду и Колективног уговора-криви смо ми!

– То што су нам зараде „одмрзнуте“,а и даље реално падају и све теже преживаљамо-криви смо ми!

– То што је министар просвете донео најгори закон у историји српске просвете који разара образовни систем-криви смо ми!

– То што у сред велике светске економске кризе дели бесплатне уџбенике и то о трошку просветних радника,а тврдио је да ће обезбедити средства од донација и спонзора-чиме чини малу услугу потенцијалним гласачима,а велику штету образовном систему,јер се ради о милијардама-криви смо ми!

– То што је у свом пропалом пројекту „рационализација без отпуштања“ бацио стотине милиона-криви смо ми!

– То што нам је у 2011. години министар просвете „обезбедио“ најмање средстава,јер смо уместо стандардне једне седмине,добили једну осмину,док су сви други прошли боље-криви смо ми!

– То што сада још крши закон,па из тако малих средства за просвету треба да плати јубиларне награде са рачуна свог министарства,а не из локалне самоуправе-криви смо ми!

– То што је имао обавезу да у свом ресору смањи број запослених,а он је само у 2011. години повећао број запослених у високом образовању за 2.437 радника-криви смо ми!

– То што је направљен хаос у систему зарада суспендовањем Уредбе о коефицијентима,па сада сви од првог до четвртог степена стручности имају скоро исте зараде,а однос највише и најниже зараде, који је ионако био најнижи, спуштен је још ниже-криви смо ми!

– То што је Обрадовић образовни систем исполитизовао до апсурда окруживши се својим кућним пријатељима и партијским,пропалим кадровима и тиме феудализовао образовни систем-криви смо ми!

– То што се ставља изнад закона,па нас дели на оне које ће казнити и оне које ће аболирати,јер су погнули главе и потписали „НИШТА И АКО“-криви смо ми.

– То што су Обрадовићеве колеге- министар правде и министар полиције наградили своје штрајкаче бонусима од по 10.000 месечно (њима свака част!),а нас ће за исто дело казнити,јер он то може,чак и да руши уставно право једнакости грађана пред законом-криви смо ми!

– То што министар обмањује јавност тврдњом да је сам са собом (Б.Павловићем) потписао Протокол у коме нам наводно нуди повећање од 14% иако су га сви остали демантовали-криви смо ми!

– То што нам прети умањењем зарада,а истовремено тражи да се надокнаде изгубљени часови,а што је ван здраве памети-криви смо ми!

– То што држава признаје да јој њени директори јавних установа кроз јавне набавке утаје 100 милијарди динара годишње,а што је скоро цео буџет за просвету или 28 пута више но што сада тражимо да би се прекинуо штрајк -криви смо ми!

– То што су директори 570 јавних предузећа направили губитак од 400 милијарди,што је половина републичког буџета и за тако „успешно“ пословање на своје зараде (вероватно по учинку) потрошили су 110 милиона еура,што је 4 пута више него што је потребно да се штрајк прекине- криви смо ми!

– То што је држава бацила 38 милиона еура у афери „Сателит“ (да ли је крив само Давинић?!),што је таман колико је потребно да се штрајк прекине-криви смо ми!

– То што годинама одговорни партијски кадрови пљачкају Колубару (и да ли само Колубару?!),у којој је покрадено 130 милиона еура,скоро је 5 пута више но што треба,па да штрајк престане-криви смо ми!

– То што тајкуни зарађују у Србији и порез не плаћају,већ новац склањају на разна острва и пореске рајеве уз благослов државе-криви смо ми!

– То што држава затвара очи пред сивом економијом од које не убире порез, чиме се приходи државе умањују за око 40% годишњег буџета-криви смо ми!

– То што је Србија светски рекордер у броју агенција које су паралелне полуге власти и које много коштају,јер треба удомити све партијске кадрове-криви смо ми!

– То што партијски кадрови примају зараде на више места (у складу је са њиховим законима), а оне су месечно веће но што професор заради годишње-криви смо ми!

-То што имамо несразмерно велики парламент, Владу, силне државне секретаре,помоћнике,саветнике и прескуп државни апарат-криви смо ми!

 

 

 

Врли министар просвете и његов шеф Владе открили су генијални формулу за спас Србије,јер ће умањити плате професорима и отпустити 70.000 оних који не пристају на понижења и уцене и тако обезбедити средства да Србија „процвета“.

За сво зло које је нанео српској просвети и катастрофално стање у којем се налази образовни систем,премијер је наградио министра Обрадовића доделивши му у тзв.новој Влади и ресор науке,иако је заслужио црвени картон.

Двојац без кормилара (он се не оглашава,јер је заузет гледањем утакмица,па нема времена за просвету),додатно је изиритирао просветну и ширу јавност и директно нас позвао да се ускоро покупимо испред Владе у броју који не могу ни да замисле,а за нови прекид наставе и довођење у питање завршетка школске године поново ћемо бити криви ми!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У Београду,                                  За УНИЈУ СИНДИКАТА ПРОСВЕТНИХ

7.3.2011.                                                   РАДНИКА СРБИЈЕ

                                                      ______________________________

                                                                  мр Леонардо Ердељи

 

                                                     За СИНДИКАТ РАДНИКА У ПРОСВЕТИ

                                                                              СРБИЈЕ

                                                      ______________________________

                                                                  Слободан Брајковић

 

                                                      За ГСПРС „Независност“                                                                                               _______________________________

                                                                  Др Томислав Живановић