zarko_obradovic

РТС

Влада и део синдиката просвете постигли споразум о прекиду штрајка, по којем у понедељак почиње редовна настава у школама. Унија синдиката просветних радника, међутим, демантује да настава почиње у понедељак.

После више покушаја компромиса, Влада и Синдикат образовања Србије и Синдикт радника у просвети постигли су споразум, према коме ће запосленима у просвети бити исплаћене заостале јубиларне награде и отпремнине док ће, поред редовног повећања зарада, њихов додатни раст зависити од прихода у буџету.

Грански синдикат Независност ће о потпису споразума одлучивати сутра. Председник тог синдиката Томислав Живановић рекао је Танјугу да ће, уколико се не донесе одлука о потписивању споразума, бити речи о начинима даљих протеста или штрајка.

Живановић је подсетио да је присуствовао синоћним преговорима синдиката и представника Владе, али није могао да потпише протокол који се, како је навео, не односи само на просветне раднике, већ и представнике осталих сектора.

Унија синдиката просветних радника Србије је, међутим, демантовала тврдње министра просвете и како су навели, челника „два режимска синдиката, да настава почиње у понедељак“.

„Као прво, то су изјавили министар просвете и челници два синдиката који нису ни били у штрајку, а сви медији су пренели ову изјаву и тиме намерно унели пометњу, односно покушавају да опробаним методама дисциплинују просветне раднике који су се усудили да се боре за своје достојанство, легалним и легитимним средствима“, наводи председник Уније Леонардо Ердељи.

„Другим речима, министар просвете својом изјавом да је постигнут договор са синдикатима није рекао истину, јер се то од њега и није очекивало“, наводи се су саопштењу.

Део синдиката наставља штрајк

Ердељи је саопштио да Унија синдиката просветних радника није потписала никакав протокол нити споразум о прекиду штрајка, јер је то став чланова Уније, „што значи да најјачи и најбројнији синдикат није пристао на ово понижење“.

„Чланови Уније у понедељак су и даље у потпуној обустави, а за све евентуалне последице које ће ово изазвати искључиву кривицу ће сносити министар просвете“, наводи се у саопштењу Ердељија, који је додао да је тај синдикат од јутрос организовао и потписивање петиције за смену министра.