РТС

protest_DANAS

Синдикални протест у Београду

Чланови девет синдиката са протеста у Београду затражили повећање плата за запослене у јавном сектору. Премијер Цветковић поручио просветним радницима у штрајку да ће им део плата који нису добили бити исплаћен када одраде оно што су пропустили за време штрајка.

Синдикати јавних служби и државних органа Србије, укључујући и три синдиката просвете, одржали су протест под називом „Устаје Србија“, којим су, како су рекли, желели да скрену пажњу на социјално-економски и професионални положај запослених.

Протести синдиката и изјаве Живорада Мркића, Леонарда Ердељија и Мирка Цветковића

Штрајк у 34 одсто школа

Према подацима пристиглим од школских управа Министарству просвете, настава се реализује у 1.559 школа или 85,9 одсто школских установа, саопштило је Министарство просвете и науке.

Број школа у којима часови трају 45 минута је 1.183, односно 65,9 одсто, док су часови скраћени на 30 минута у 376 школа, што чини 20,9 одсто школских установа.

У потпуној обустави је 235 школа, односно 13,1 одсто школа, наведено је у саопштењу Министарства просвете.

Протест ученика у Краљеву

Незадовољни због нове обуставе наставе, неколико стотина краљевачких средњошколаца и њихових родитеља протестовали испред зграде Скупштине града Краљева, захтевајући да се врате у школске клупе.

Пошто је у краљевачким школама због земљотреса већ преполовљен наставни програм, они траже да буду ослобођени полагања пријемних испита.

У том граду, у штрајку је више од 80 одсто школа.

Председнику Борису Тадићу предали су писмо, а премијеру Мирку Цветковићу протокол о сагласности синдиката јавних служби и државних органа, којим од Владе траже хитан почетак преговора о повећању плата запосленима у јавном сектору.

Представници синдиката просвете, здравства, полиције и правосуђа поручили су да су на протесту биле хиљаде оних на које се не обраћа пажња, а од којих зависи будућност и безбедност Србије.

Председник Новог синдиката здравства Србије Живорад Мркић поручио је Влади да не понавља мантру како нема пара.

„Око 35 до 40 одсто промета у Србији се одвија у црним токовима. Нека само део тих пара пребаце у легалне токове, биће сасвим довољно новца“, рекао је Мркић.

Председник Уније синдиката просветних радника Леонардо Ердељи поручио је да се на данашњем скупу окупила елита Србије.

Три синдиката просвете предала су у Министарству просвете предлог споразума чијим би прихватањем штрајк био окончан.

Цветковић: Влада отворена за разговор

Премијер Србије Мирко Цветковић рекао је раније да му није јасно шта траже просветари у штрајку и додао да је Влада отворена за разговор са синдикатима.

„Нејасно ми је шта траже, јер је Влада све испунила. Када је реч о новчаним захтевима, Влада је испунила све што су тражили и не могу да разумем који су захтеви“, навео је премијер.

Премијер је просветним радницима који штрајкују поручио да ће им део плата који нису добили бити исплаћен када одраде оно што су пропустили штрајкујући.

„Било би напримерено према људима који раде у приватном сектору и према значајном броју људи који чекају на бироу да се исплаћују плате за нешто што није одрађено“, казао је Цветковић новинарима у Београду.

У писму које су учесници протеста предали председнику Србије Борису Тадићу, наводи се да је школска година доведена у питање.

„Просвета је у штрајку два месеца и школска година је доведена у питање, здравство је у хаосу, полиција излази на терен скоро боса“, наведено је у писму Тадићу, које су на писарници у згради Председништва предали представници синдиката просвете, полиције и здравства.

„Овде су они који образују, лече, чувају ред и мир, многи су дошли данас у Београд и понели старе пиштаљке за старе, али још неостварене циљеве“, наведено је у писму, у коме се упозорава да су запослени у тим областима до сада имали идеју да се може у бољу будућност.

„Сада нам се чини да се она не разликује пуно од омражене прошлости“, наведено је у допису, у којем се подсећа да се у преговорима стално понавља да пара нема и тражи од председника Тадића да објасни како онда разуме све оне тендере, скандале, ефере, јавне набавке у којима сваке године Србија изгуби 100 милиона динара.