Analiza – Posle najave političkog angažovanja

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović potvrdio je juče za Press da će rukovodstvo tog sindikata uskoro raspravljati da li će prerasti u političku stranku. Politički analitičari, međutim, sumnjaju u snagu SSSS-a i smatraju da bi teško prešao cenzus.

 

SINDIKAT-1

Mogli bismo da napravimo stranku, nastupimo kao grupa građana ili podržimo neku partiju … Ljubisav Orbović.Orbović navodi da su sindikalci nezadovoljni odnosom vodećih stranaka prema radnicima i da traže novi model u zaštiti interesa zaposlenih.

– S obzirom na to da su zaposleni jedna od najvećih grupacija u društvu, potpuno je logično da bismo mogli da se politički angažujemo. Ovo je samo ideja, odluka još nije doneta – rekao je Orbović.

Predsednik SSSS objašnjava da bi sindikat mogao da napravi stranku, nastupi kao grupa građana ili podrži neku drugu stranku.

– Niko ne kaže da će sam sindikat sigurno postati stranka, ali ćemo sigurno biti aktivni na narednim izborima – poručio je Orbović.

Lider sindikata „Nezavisnost“ Branislav Čanak kaže da mu nije jasno zbog čega SSSS želi da se politički aktivira.

– Ne protivim se tome, samo mi nije jasno zašto bi to radili. Da li je to kritika postojećih stranaka? U svetu su takve stranke nastajale jer su sindikati kritikovali postojeće partije da ne služe interesima sindikata i radnika. A ja ovde ne vidim kritiku postojećih stranaka. Ovo mi izgleda kao odluka tipa ako nismo uspešni kao sindikat, hajde da probamo kao stranka – kaže Čanak.

Istraživač Instituta za političke nauke Milan Radojević smatra da sindikat ne bi prešao cenzus kada bi postao politička stranka.

 

SINDIKAT-2

„Uvežbani“ za mitinge i proteste … Sindikalno okupljanje

– Pitanje je da li bi kao stranka privukli biračko telo koje je sada u članstvu sindikata. Smatram da nemaju neke velike šanse da pređu cenzus, jer to je pre svega sindikat naklonjen levici, a taj deo biračkog tela već naginje nekim levičarskim strankama – smatra Radojević.

Profesor FPN-a Zoran Stojiljković sumnjičav je čak i u mogućnost trgovine glasovima između sindikata i neke stranke.

– Sindikati bi mogli da obave političku razmenu tipa glasovi za podršku. Ali veliko je pitanje da li bi članstvo glasalo po preporuci Orbovića. Mogli bi da uđu i u političku koaliciju, što je radio svojevremeno radio ASNS koji je bio deo DOS-a. A scenario direktnog učešća na izborima je vrlo rizičan jer vas može koštati članstva i simpatizera – kaže Stojiljković.

 

R. Ž. Marković