Sindikat: Ministar Jovanović da potpiše krivične prijave

Beta | 28. 04. 2014. – 11:10h | Foto: O. Bunić | Komentara: 4

Beograd – Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ zatražio je od dosadašnjeg ministra prosvete Tomislava Jovanovića da potpiše krivičnu prijavu protiv nepoznate osobe sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu koja je potpisala više od 2.000 indeksa i gotovo 600 diploma koje sada treba poništiti.

„Predlažem da ministar Jovanović tu prijavu lično preda državnom tužiocu i tako potvrdi da je bio iskren kada je, pred novinarima, izjavio da se mora utvrditi personalna odgovornost. Nisam siguran da li bi to predstavljalo adekvatnu satisfakciju ogromnom broju prevarenih ljudi, ali bi svakako bio signal da je država, konačno, odlučila da raskrsti sa kriminalom ove vrste“, navodi se u pismu koje je potpisao poverenik sindikata Branko Gardašević.

Gardašević je ranije skrenuo pažnju javnosti na to da je u periodu od 2001. do 2005. godine na tom fakultetu upisano više od 2.000 studenata na dvogodišnje studije za trenere za koje se kasnije ispostavilo da je reč o kursu i da ne donosi više niti visoko obrazovanje.

Pročitajte još

· Prodavali im kurs kao višu školu

· Profesor koji je ukazao na prevaru dobio otkaz. Dekan: Nije prošao izbor

On je ocenio da, iako se ministar nalazi u takozvanom tehničkom mandatu, ima pravo i obavezu da do poslednjeg dana obavljanja funkcije štiti i državne i interese građana, koji unutar njegovog resora ostvaruju neka prava.

„Ostaje otvoreno pitanje odgovornosti same države za jednu ovako masovnu prevaru“, naveo je Gardašević i dodao da treba utvrditi i odgovornost ostalih predstavnika države koji su, kako smatra, bili upoznati sa tim skandalom.

„Da li krivičnom prijavom treba da budu obuhvaćeni i oni? Konačno, šta ministra Jovanovića sprečava da, odmah, imajući u vidu visok stepen bezakonja unutar jedne državne visokoškolske ustanove, raspusti nelegalan Savet Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja i uvede Prinudnu upravu, pokazujući tako da se ogoljeni kriminal ne sme skrivati iza takozvane autonomije univerziteta?“, navodi se u pismu.