BLIC              -prosveta-foto-toma_f

U vodećim prosvetnim sindikatima poručuju ministru prosvete Žarku Obradoviću da ne odustaju od štrajka i svojih zahteva, te da će ministar još morati da priča s njima. Sindikalni lideri nemaju odgovor na to kako će nastava biti nadoknađena, uz obrazloženje da to nije njihova nadležnost.

Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je juče da sa prosvetarima više neće biti razgovora o novcu i da su stigla četiri predloga za nadoknadu izgubljenih časova u vreme štrajka.

– Vlada je sa Sindikatom obrazovanja Srbije potpisala protokol, koji se pokazao kao dobar. Postavlja se pitanje šta je motiv sindikata koji su nastavili štrajk i ne prihvataju taj protokol i da li je to vršenje permanentnog pritiska. Nećemo razgovarati o parama, a o ostalom smo se već dogovorili – rekao je Obradović.

On je dodao da su predstavnici sindikata koji su u štrajku svojim glavnim odborima obećali nerealne ciljeve i da sad nemaju snage da prekinu štrajk.

Obradović je ocenio da bi bilo dobro da predstavnici sindikata koji su pozivali na štrajk objasne roditeljima kako će biti nadoknađeni izgubljeni časovi.

Tomislav Živanović, predsednik GSPRS „Nezavisnost”, smatra da je ova izjava ministra Obradovića samo još jedna u nizu besmislenih.

Predlozi o nadoknadi časova

Od pet zahteva sindikata prosvete saglasnost postoji o četiri i po, rekao je Žarko Obradović i dodao da jedina razlika između Vlade i prosvetara u visini povećanja zarada. Obradović je istakao da je dobio predloge od školskih uprava o nadoknadi izgubljenih časova tokom štrajka.

Prema njegovim rečima, neki predlažu da se nadoknada obavi subotama ili povećanjem broja časova nedeljno, neki su predložili nadoknadu tokom prolećnog raspusta ili produžetkom školske godine.

– On mora da prihvati da je i dalje, i to po podacima ministarstva, u štrajku 40 odsto škola i oko 60 odsto zaposlenih. Ovo je samo još jedan u nizu pritisaka na štajkače. Niko neće da ponudi bolje uslove rada i da uvaži ovu profesiju kao jednu od onih koja treba da bude u centru zbivanja u jednom društvu. Mi mu poručujemo da će s nama još pričati i onda će morati ovakve svoje izjave da obrazloži – kaže Živanović i dodaje da, ukoliko se nastavi hajka na prosvetare, oni će biti prinuđeni da još nešto preduzmu.

– Ako ova školska godina ne bude privedena kraju kako treba, to će već biti katastrofa, a za to će biti odgovorno Ministarstvo prosvete. Na ovaj način se izbegava svaki oblik socijalnog dijaloga – objašnjava Živanović. Ipak, on nema odgovor na to kako će nastava biti nadoknađena, već dodaje da je to u nadležnosti ministarstva i direktora škola.

– Niko od nas nije kompetentan da daje takav odgovor. Onoga trenutka kada budem čuo da Obradoviću to smeta onda ćemo pričati i o tome – kaže Živanović.

I njegov kolega Leonardo Erdelji, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika, kaže da ministar prosvete prebacuje loptu na politički teren i da se uopšte ne bavi prosvetom.

– Mi nastavljamo štrajk, a sledeće sedmice ćemo imati sednice glavnog odbora pa će možda biti doneta odluka o radikalizaciji štrajka. Ovako, iziritirani ovakvim izjavama, prosvetari mogu i da stanu sa radom. Kako je za policiju moglo da bude para, a za prosvetu nema, zato što se ministar ne bori za svoj resor. Para ima, samo one nisu dobro raspoređene. A on ne zna ni koliko ljudi ima zaposlenih u prosveti, ni koliko je na platnom spisku. Godinu dana priča jednu istu priču o socijalnom programu, a obrazovanje je urušeno po svim nivoima – ističe Erdelji. Na pitanje, kako će časovi biti nadoknađeni, Erdelji odgovara da je ministar kada škole nisu radile zbog gripa imao plan za nadoknadu časova, pa treba da ima i sad.

– Taj plan treba da naprave direktori i ministar, ali deca neće trpeti zbog nas – tvrdi Erdelji.