OBRADOVIC_MITING РТВ

Синдикат радника у просвети Србије и грански синдикат просветних радника „Независност“ оптужили су данас Владу Србије да не поштује Споразум о исплати јубиларних награда запослених у просвети.

У заједничком саопштењу, два репрезентативна синдиката изразила су најоштрији протест због, како тврде, неодмерених изјава министра просвете Жарка Обрадовића које су „супротне тачки 6 Споразума“ који су 1. априла ове године потписала три синдиката.

„Све ово нас подсећа и указује да имамо социјално неодговорну владу која нас учи како не треба поштовати потписана документа“, наводе синдикати.

Министар Обрадовић је након најаве једног од синдиката да ће одржати штрајк упозорења ако не буду исплаћене те награде, пре два дана агенцији Бета рекао да ће јубиларне награде у просвети за 2011. годину бити исплаћене до краја месеца, а за 2009. и 2010. после ребаланса буџета.

Унија је данас од Владе Србије затражила објашњење о томе ко је и зашто променио споразум о исплати јубиларних награда и заосталих отпремнина и писмене гаранције о испуњењу договореног.

Тај синдикат истиче да је споразумом којим је окончан двомесечни штрајк договорено да јубиларне награде за 2009. годину и 2010. годину и заостале отпремнине буду исплаћене до 30. септембра, а јубиларне награде за 2011. годину до краја ове године.