РТС

sva_3_predsednika_-527

Представници три просветна синдиката затражили су наставак преговора са Владом Србије, у супротном прете протестом и могућношћу штрајка глађу.Синдикати просвете који од краја јануара штрајкују, незадовољни материјалним положајем и стањем у образовању, затражиће наставак преговора са Владом о њиховим захтевима, а 25. марта организоваће и протестни митинг у Београду.

То је одлучено на заједничкој седници главних одбора три синдиката у штрајку, рекао је агенцији Танјуг председник синдиката „Независност“ Томислав Живановић и најавио да ће се наставак преговора тражити у допису који ће у понедељак, 14. марта, бити прослеђен министру Жарку Обрадовићу.

Живановић је рекао да ће допис бити упућен и председнику Србије Борису Тадићу и додао да ће 25. марта у школама чланицама три синдиката бити организована потпуна обустава рада.

„Уколико преговори не буду настављени, чланови главних одбора синдиката ступиће у штрајк глађу, а остало чланство подржаће их потпуном обуставом рада“, рекао је Живановић.

Седница главних одбора Уније синдиката просветних радника Србије, Синдиката радника у просвети Србије и Синдиката „Независност“ одржана је у Првој београдској гимназији и трајала је два и по сата.

Министар просвете Жарко Обрадовић у изјави агенцији Танјуг кратко је рекао да није упознат са данашњим одлукама синдиката и да ће њихове захтеве коментарисати када добије допис.

Захтеви синдиката

Синдикати траже повећање зарада од мајске и октобарске плате за по пет одсто, као и усклађивање зарада с индексом потрошачких цена, односно повећање зарада на годишњем нивоу за 18 до 20 одсто.

Просветни радници не одустају ни од захтева за измене и допуне Закона о основама система образовања и васпитања и измене Посебног колективног уговора за основне и средње школе и домове ученика, о коме су преговори у току.

Влада је о захтевима три синдиката наставила преговоре и након потписивања Протокола о побољшнају материјалног положаја, којим је предвиђено повећање зараде од око 13 одсто, уз услов да се у буџет средства сливају по планираној динамици.

Последњи пут преговори са синдикатима одржани су половином фебруара, када је министар Жарко Обрадовић рекао да се о зарадама више неће разговарати, јер ће плате, како је рекао, зависити од економске ситуације.

Синдикат образовања Србије прихватио је Протокол и изашао из штрајка, а запосленима у просвети који су наставили протест, Министарство просвете је поручило да ће добити умањене зараде, односно да ће им плате бити исплаћене у складу да реалним временом рада.

Просветарима први део фебруарске плате, исплаћене 7. марта, није умањен, али, како је најављено само из техничких разлога, јер је исплаћена аконтација, односно да ће други део фебруарске зараде 20. или 21. фебруара бити умањен.