U blokadi račun Medicinske škole u Užicu

Dalji rad Medicinske škole u Užicu pod znakom je pitanja jer je njen račun blokiran zbog 20 miliona dinara duga prema preduzeću „Putevi“. Suma koju građevinska firma potražuje potiče od troškova izgradnje školske zgrade, a iako je finansijer tih poslova bilo Ministarstvo prosvete, koje izvođaču radova nije redovno izmirivalo obaveze, sud je svu odgovornost svalio na školu. Usled zarobljavanja sredstava, ova obrazovna ustanova više ne može da nabavlja nastavni i higijenski materijal i izmiruje troškove.

Bogdanka Đorđević

– Račun preko koga zaposleni primaju plate nije blokiran, ali jeste onaj drugi s koga plaćamo račune za grejanje, vodu, struju, đačke stipendije, jubilarne nagrade, prevoz zaposlenih. Zbog duga za koji je odgovorna država preti nam da uskoro ostanemo bez sapuna, toalet-papira, krede i ostalog potrošnog materijala koji se svakodnevno koristi – kaže za „Blic“ Bogdanka Đorđević, direktorka Medicinske škole.

Dugovi zbog kojih se oko sto zaposlenih i 839 đaka suočavaju s ozbiljnim problemom datiraju iz prve polovine prošle decenije. Najpre je 2003, dok je resor prosvete vodio Gašo Knežević, država opredelila početnih 30 miliona dinara da se na temeljima nesuđene šeste osnovne škole u Užicu izgradi srednjoškolska ustanova za obrazovanje medicinara. Budući da je korisnik katastarske parcele, zvanje investitora dodeljeno je Medicinskoj školi koja je raspisala tender i izabrala „Puteve“ kao najboljeg ponuđača. S tim se potpuno saglasilo i Ministarstvo.

Grad nema ingerencije

Medicinska škola u saniranju dugova ne može računati na pomoć grada Užica.

– Nemamo ni budžetska sredstava da pomognemo, niti ingerenciju da se bavimo tim pitanjem, ono treba da bude rešeno u trouglu škola – Ministarstvo – „Putevi“ – kaže Ilija Mićević, gradski većnik Užica.

Taman su se radovi zahuktali, a na čelo Ministarstva došla je Ljiljana Čolić koja budžetom za 2004. nije predvidela ni dinar za Medicinsku školu. U leto iste godine, kad su izvedeni radovi dostigli 50 miliona dinara, „Putevi“ su uvidevši da je država zavrnula slavine povukli radnike sa gradilišta.

– Nije bilo drugog izvora finansiranja, čekali smo od države da obezbedi novac za nastavak radova, ukazivali na potrebu nove školske zgrade. Za to vreme poluizgrađeni objekat čuvali su radnici „Puteva“, jer nije bilo novca da škola plati neke druge ljude, niti je grad hteo da da pare za tu namenu. Stvari su počele da se pomeraju s mrtve tačke u junu 2005. kada je potpisan protokol po kome će Ministarstvo izmiriti sve dugove i završiti objekat. „Putevi“ su nastavili posao i završili ga do kraja 2006. a sav osnovni dug prema njima izmiren je do sredine 2007. – podseća Bogdanka Đorđević.

Iako im je glavnica isplaćena, „Putevi“ su imali povod da presaviju tabak. U septembru je preduzeće podnelo tužbu zbog 22 miliona dinara duga na osnovu kamate za neblagovremeno plaćanje, a nisu oproštena ni četiri miliona, koliko je procenjeno danonoćno čuvanje objekta u vreme obustave radova. Kasnije, procenom veštaka, ukupna potraživanja „Puteva“ u procesu suđenja su svedena na 20 miliona dinara.

– „Putevi“ su tužili školu kao formalnog izvođača radova, ne i Ministarstvo prosvete koji je faktički naručilac tog posla i osnivač škole. Na osnovu mog potpisa na ugovoru, a on je tu morao stajati jer je škola korisnik placa, sud je odlučio da je dužnik škola i blokirao nam račun. Dugove ne sporim, ali smatram da krivicu treba pripisati državi, jer da nije bilo prekida radova ne bi danas ni bilo dugova – priča Bogdanka Đorđević.

Nisu dali novac ni za taksu

Ministarstvo prosvete nije čak udostojilo Medicinsku školu ni da joj obezbedi novac za prigovor na tužbu, pa je ta taksa plaćena iz budžeta Užica. I kasnije, kada je trebalo platiti tarifu za podnošenje žalbe na presudu, Ministarstvo je okrenulo leđa.

– Sud je doneo presudu i ona se mora poštovati – kazao je kratko juče za „Blic“ Blaže Čubrilo, načelnik Školske uprave, najviši predstavnik Ministarstva prosvete u Užicu.

Blic