Школа под електронским кључем

Улаз у Земунску гимназију за ученике и професоре од данас је могућ само уз електронске идентификационе картице. Повод су бројне непријатности које су угрожавале безбедност ученика и запослених.

После бројних непријатности које су угрожавале безбедност ученика и запослених, Земунска гимназија одлучила је да уведе електронску контролу. Тако улазак ђака и професора у зграду од данас неће бити могућ без идентификационе картице.

Осим безбедности, биће то, кажу, и својеврсна контрола рада професора. Постављање читача и штампање картица обезбедила је школа.

Гимназија је на ободу парка и нема ограду. Има портира, али са 1.300 ђака, 200 стотине професора и великим бројем родитеља који свакодневно долазе у школу, немогуће је, кажу, све контролисати. За овај корак су се одлучили после догађаја који је све шокирао.

„Конкретан повод је упад ученика из других школа на наш час, где је ученик питао да ли постоји Петар Петровић и када се то дете јавило, он је пред целим одељењем скинуо доњи веш и истрчао из школе“, објашњава директор Земунске гимназије Милош Бјелановић.

Дешавало се, кажу и да непознати младићи уђу у учионицу која је празна, па да кроз прозор побацају јакне и мобилне телефоне ученика. Било је и покушаја крађе дневника.

„Било је и тога да су у нашим тоалетима некада особе за које не знамо шта ту раде, до тога да неко залута мислећи да је ово болница“, каже психолог Љубица Јеленковић.

Кад се такви инциденти десе, тешко се поново успоставља радна атмосфера. Картице су обрадовале само појединце, неки ученици кажу да више неће моћи тек тако да беже са часова.

Сваки потез који доприноси безбедности је добородошао – кажу надлежни.

„Видећемо како ће то да се покаже и мислим да то треба да буде анализирано, па ћемо да видимо. Мислим да може да буде пример за друге школе. Једна од акција која је на неком путу је увођење униформи за све ученике у школама“, каже Велимир Тмушич из Републичке инспекција Министарства просвете.

Предлог је да у општинама свака школа има своју боју униформе и свој амблем. Тако ће се, кажу, не само лакше видети ко је ученик одређене школе, већ ће и одевање бити примерено школи и учењу.

РТС