Škola prijateljstva na Tari

Bajina Bašta – Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović posetio je juče na Tari decu okupljenu na šestom multietničkom seminaru u Školi prijateljstva, koju organizuje NVO Naša Srbija. On je đacima podelio knjige o Nikoli Tesli i Milutinu Milankoviću, ali i zapevao „Deca su ukras sveta…“ na nagovor voditelja Minje Subote.

– Nisam prvi put na ovom seminaru, ali se svake godine obradujem broju dece i energijom koju ona pokažu – istakao je Obradović, dodajući da je ovogodišnji skup posebno značajan, jer su na njemu deca iz Srbije, pripadnici različitih multietničkih zajednica.

– Kroz igru i druženje, deca se uče toleranciji, uvažavanju različitosti i poštovanju drugoga – naglasio je ministar.

Ovogodišnja Škola prijateljstva traje od 2. jula do 6. avgusta i u njoj će se družiti oko 600 dece. U prvom multietničkom delu učestvuju deca različitih nacionalnosti, koja žive na teritoriji Srbije: Mađari, Rumuni, Slovaci, Rusini, Bugari, Albanci i Bošnjaci. Tokom boravka u Školi prijateljstva deci su na raspolaganju škole etnologije, pevanja, slikanja, vajanja, ekologije, različitih sportova, kao i škola za izviđače. Drugi deo okuplja srpsku decu iz zemalja u regionu, dok će u okviru trećeg dela na Tari boraviti deca obuhvaćena programima pomoći i iz srpskih enklava na Kosovu i Metohiji.

DANAS