Школе (не)спремне за ђаке

Више од 150 школа у Србији биће реновирано за идућу школску годину. Ипак, не реновирају се све школе, и то не само због недостатка новца, већ и због пропалих тендера.

Током летњег распуста, у Србији се реновира више од 150 школа, а највише се ради на школским зградама у Краљеву, које су оштећене у земљотресу. Међутим, не реновирају се све школе и то не само због недостатка новца, већ и због пропалих тендера.

Према речима министра просвете и науке Жарка Обрадовића, пропала су три тендера, јер се нико није јавио. Министар каже да је тиме веома изненађен и додаје да од оних зграда на којима су радови у току, осам неће бити завршено до првог септембра.

Начелник школске управе Рашког округа Жарко Милосављевић рекао је да ће школска година у том делу Србије за 6.000 ученика, можда, почети тек петог септембра, јер реновирање школа неће бити готово на време.

 

Са других градилишта стижу оптимистичније прогнозе. У школи „Јелена Ћетковић“ у Београду мењају се дотрајали подови и инсталација, а радови теку без застоја.

„Имамо чврста обећања свих извођача да ће све бити готово до првог септембра, тако да наши ученици могу да оштре оловке, јер ћемо почети на време. Имаћемо, практично, нову школу. Радило се цело лето и још увек се ради и надамо се да ће све бити готово“, навела је директорка те школе Живка Радивојевић.

Средњошколци у Лапову, који су наставу до сада похађали у основној школи, ове године ће добити своју школску зграду.

Према речима директорке средње школе у Лапову Гордане Вељковић, ново здање ће бити савремено и имаће све погодности за извођење наставе. „Имаће опремљен кабинетски простор, лифт и, што није уобичајено за наше школе, опрему за децу која су инвалиди и отежано се крећу“, рекла је Вељковићева.

За нову школску годину се припремају и професори. Професорка у средњој школи у Смедереву Јелена Вујошевић каже да и после 33 године рада у школи и даље учи да би деци пружила најбоље, па је зато овог лета похађала летњу школу математике.

„Можете толико свеже идеје да добијете. Ми старији, који радимо годинама, уђемо у један клише кад решавамо задатке, а овде добијете идеје“, каже Вујошевићева.

За примену нових идеја и новог знања потребна је и савремена технологија. Захваљујући сарадњи министарстава просвете и културе, успешно се приводи крају још један пројекат, захваљујући којем ће свака основна школа у Србији имати најмање тридесет компјутера.

РТС