Obrazovne ustanove u Srbiji koje poštuju preporuku Ministarstva prosvete, obeležavaju danas Svetog Savu, školsku slavu u čast prvog srpskog prosvetitelja

Neki kolektivi će obeležiti Savindan u nedelju, na sam dan praznika.

Ove godine škole imaju na raspolaganju dva datuma za obeležavanje Svetog Save, danas, ili 27. januara na sam dan praznika.

Škole i fakulteti organizuju svečane akademije i sečenje slavskog kolača, ali nema nastave.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović posetiće OŠ „14. oktobar“ u Bariču, a potom će u Vladi Srbije uručiti Svetosavske nagrade za poseban doprinos razvoju obrazovanja i vaspitanja tokom 2012. godine.

Tradicionalna Svetosavska akademcija pod nazivom „Potomci Svetog Save“, u organizaciji Ministarstva, biće održana večeras u Sava centru, a svečano će biti i u beogradskoj Matematičkoj gimnaziji gde će učenici i kolektiv škole proslaviti najveći đački praznik.

Sečenju slavskog kolača, kako je najavljeno iz gimnazije, prisustvovaće patrijarh srpski Irinej.

Zaposleni i đaci beogradske Osnovne škole „Sveti Sava“ obeležiće praznik i svoj imendan na akademiji u nedelju 27. januara.

I u Prvoj beogradskoj gimnaziji školsku slavu praznovaće 27. januara, na svečanosti kojoj će prisustvovati starešina obližnje crkve svetog Aleksandra Nevskog.

Iz pojedinih kruševačkih škola takođe najavljuju da će Savindan obeležiti u nedelju.

АKTER