ШКОЛЕ У КРАЉЕВУ И ДАЉЕ НЕЋЕ РАДИТИ

КРАЉЕВО – Штаб за ванредне ситуације у Краљеву у уторак вече донео је одлуку да школе до даљњег не раде.

Према речима команданта Штаба градоначелника Љубише Симовића, постојала је велика дилема да ли треба почети наставу у појединим школама које нису оштећене и које су удаљене од угроженог подручја.

„Одлучили смо да настава не почиње. До недеље треба проверити стабилност објеката који немају видљивих оштећења, као и неопходне мере санације оштећених. Не смемо заборавити ни психолошки аспект. Полазак у школу мора да прати добро осмишљен педагошко-психолошки рад са децом, јер су доживела шок. Морамо израдити прецизна упутства о понашању наставника и деце у случају да дође до потреса“, рекао је градоначелник Симовић.

Школе за које се утврди да су потпуно безбедне, могле би да приме ђаке најраније у понедељак.

Симовић је оценио да је много једноставније надокнадити десет дана наставе, него ризиковати да се деца превремено пусте у школе.

Земљотрес који се догодио 8. новембра увече имао је епицентер у околини Ушћа на Ибру, које је до сада било поштеђено удара, што говори да се земља још није смирила, рекао је Симовић.

Директори појединих школа добили су јуче из Школске управе обавештење да је договорен почетак рада, што је изазвало конфузију у јавности.

„Разговарао сам са министром просвете и он је био мишљења да одређене школе треба да почну да раде. Обећао сам му да ћемо сагледати ситуацију, али став нашег тима за школе и целог Кризног штаба био је да треба да сачекамо“, рекао је Симовић.

ТАНЈУГ