БЕОГРАД – Заштитник грађана Саша Јанковић утврдио је да је Школска управа Јагодине поступила супротно уставном начелу одвојености цркве од државе и правима детета тако што је ученике позвала на организовани дочек црквених великодостојника 16. октобра прошле године и показну вежбу МУП-а

.

Како је наведено, омбудсман је утврдио да је Школска управа школама у својој општини упутила допис да се недеља, 16. октобар 2011. године, прогласи радним даном, а ученици позову на организовани дочек црквеног великодостојника.

Нарушена безбедност

У саопштењу је наведено да су, у времену предвиђеном за спровођење наставе, а супротно закону и Конвенцији о правима детета постављеним циљевима образовања, школе у Јагодини организовале долазак деце и на показну вежбу јединице МУП-а, без претходне провере безбедности и сигурности деце и ученика.

Подсетимо, 16. октобра 2011. године приликом посете патријарха СПЦ Иринеја Јагодини, тај дан, иначе недеља, проглашен је за радни, а деца из основних и средњих школа изведена су на улице да поздраве патријарха. Дан касније, 17. октобра, током показне вежбе Противтерористичке јединице МУП-а на Градском стадиону у Јагодини лакше су повређена 23 основца и две учитељице.

На основу утврђених недостатака у раду Школске управе Јагодина, заштитник грађана је препоручио Министарству просвете и науке да свим школским управама у Србији упути обавештење о процедури организовања ваннаставних активности ученика. То подразумева пуно поштовање безбедности, сигурности, права и слобода детета и циљева образовања, те претходну сагласност Министарства и услов да се не ремети редован процес наставе.

Инспекција неупућена

Заштитник грађана је Министарству просвете препоручио и спровођење поступка утврђивања одговорности руководилаца основних и средњих школа у Јагодини за организовање одласка ученика на показну вежбу јединице МУП-а, као и да се копије акта са препорукама заштитника грађана доставе свим основним и средњим школама у Јагодини. Министарство просвете и науке у обавези је да у року од 60 дана обавести заштитника о поступању по препорукама.

Начелник Републичке просветне инспекције Велимир Тмушић за „Правду“ каже да од овог тела још нико није затражио да се утврди да ли је у „случају Јагодина“ било кршења правилника.

– Нисам упознат са свим детаљима које је омбудсман утврдио, али ћемо испитати све евентуалне неправилности школских одбора у Јагодини. Календар ваннаставних активности школа у Србији одобрава Министарство просвете и уколико је било неких пропуста, инспекција ће реаговати – каже Тмушић.

Управа без коментара

– Немам коментар на саопштење омбудсмана. Сматрам да Школска управа у Јагодини није прекршила закон и да није крива. Када будем добио препоруку од Министарства просвете, проследићу је школама – рекао је кратко начелник Школске управе у Јагодини Живота Старчевић.

С. А.