Скромни доктор наука са 25 годинаИгор Пашти је већ две године доцент на Факулету за физичку хемију. Дипломирао је са 23, а докторирао са 25 година. Они који са њим сарађују кажу да има само једну ману -скромност. У Србији данас ради једанаест и по хиљада научника, којима је осим финансија, неопходна и боља опрема и инфраструктура за рад.

Дан рођења Николе Тесле већ три године у нашој земљи обележава се као Дан науке.  На Гардошу ће бити отворена изложба Теслиних диплома, у згради Техничких факултета одржаће се трибина под називом „Никола Тесла и 21. век“. У Виминацијуму ће бити организован Дечји научни камп. У Холу науке у Њујорку отвара се изложба београдског Музеја Николе Тесле под називом „Теслин чудесни свет електрицитета“. Научници у Србији кажу да су им осим финансија за рад потребни и боља опрема и инфраструктура, као и боље место у друштву.

Са непуне 23 године је дипломирао, а са 25 докторирао. Игор Пашти је већ две године доцент на Факултету за физичку хемију. У истраживањима, тврди, има пуну подршку факултета да, као већина његових колега, ради на пројектима факултета, ресорног Министарства и земаља Европске уније.

„Конкретно оно чиме се ми бавимо је развој нових материјала претварања енергије са посебним нагласком на материјале који се користе у ћелијама“, каже Пашти.

У Србији данас ради једанаест и по хиљада научника. Осим финансија, кажу да су им за бољи рад неопходни и боља опрема и инфраструктура и нове Законске одредбе како би наука имала место у друштву које јој и припада. 

Доцент Факултета за физичку хемију нада се да ће они који су одговорни за развој науке у земљи, упркос тренутној финансијској ситуацији, наћи начин да се у њу више улаже.

„Ја се бојим да се наука у Србији не схвата довољно озбиљно. Сматрам да је наука у Србији најбољи извозни производ. И о томе говори и вртоглави развој науке у протеклих десет година који смо ми имали. Србија је била ‘звезда у успону’ у многим областима, нарочито у природним наукама“, наводи Пашти.

Игор је добитник награда Српске академије наука и уметности из области хемијских, биолошких и сродних наука. Они са којима сарађује кажу да има само једну ману – скромност.

„Мислим да сада морам да радим још више него што сам радио, али му је жао што је та награда додељена једној особи. Резултати који су потекли, су резултати рада пуно нас, и ја бих волео, ако се укаже прилика да то буде награда за групу“, рекао је Пашти.

Објавио је више од четрдесет радова и планира постдокторске студије, кад нађе нешто што му одговара.

„Пријало би ми да нађем једну групу у којој бих имао довољно велику слободу, која се подудара са оним што ја радим, а опет и услове да то истраживање буде колико толико самостално, где бих ногао да дам лични печат том истраживању“, додаје Пашти.

А за то ће вероватно одабрати неку од европских земаља.

РТС