PRESS

obradovic-velika

Krši zakon – Ministar obrazovanja Žarko Obradović preti bez pravnog utemeljenja

Smanjenje zarada prosvetarima zbog štrajka nije po zakonu

Pretnje ministra Žarka Obradovića da će prosvetnim radnicima koji štrajkuju umanjiti plate nisu utemeljene na zakonu, tvrde pravnici za Press.

Delim samo po učinku … Žarko Obradović

Te mere nemaju nikakvo pravno utemeljenje, pa će o sporu prosvetara i resornog ministarstva odlučivati sudovi.

Zaposlenima u prosveti nije umanjen prvi deo februarske plate, koji su primili juče, zbog čega sutra neće biti najavljene potpune obustave nastave. Ipak, to pitanje ostaje otvoreno do 20. marta, kada prosvetari dobijaju drugi deo zarada. Najave o umanjenim zaradama Vlada Srbije pravda Zakonom o štrajku.

– Kao predstavnik Vlade, tvrdim da jeste u skladu sa zakonom da se radniku koji nije ispunio svoje obaveze odbije od plate. Svako će dobiti koliko je zaradio, a mi možemo deliti samo koliko imamo – rekao je ministar prosvete Žarko Obradović.

Međutim, Obradović nije želeo da na pitanje Pressa precizira na kojem se konkretno zakonu ili članu zakona temelje te mere.

S druge strane, predsednik granskog sindikata „Nezavisnost“ Tomislav Živanović navodi da u radnom pravu važe zakoni koji dugo nisu menjani, kao i da će u sporu između Vlade i sindikata odlučivati treća instanca.

– Pošto i oni i mi tvrdimo da ponašanje one druge strane nije po zakonu, na kraju će morati da presude sudovi u Srbiji, a ne libimo se ni da idemo do Strazbura, nema nam povratka. Jedino moguće rešenje trenutno vidim u donošenju posebnog kolektivnog ugovora o kome se u sredu nastavljaju pregovori – objasnio je juče Živanović.

Kako saznajemo, Vlada Srbije se poziva na član 14. Zakona o štrajku iz 1996. godine, ali pravnici smatraju da je prosveta posebna delatnost na koju se ne može primeniti ta odredba.

– Odredbama Zakona o štrajku uređuje se da zaposleni koji učestvuju u štrajku ostvaruju osnovna prava iz radnog odnosa, osim prava na zaradu. Međutim, kako se radi o prosveti, koja predstavlja delatnost od javnog interesa, po ovom zakonu se mora obezbediti minimum procesa rada, što dalje znači, ukoliko se taj uslov ispuni, da radnici imaju pravo na zaradu. Ako nije obezbeđen ni minimum procesa rada, trebalo bi videti da li je poslodavac preduzeo sve mere po Zakonu o štrajku za obezbeđivanje minimuma procesa rada. Ukoliko nije, to se ne može zaposlenima pripisati u krivicu, a samim tim bi imali prava na zaradu i tokom štrajka – tumači advokat Gordana Božilović-Petrović.

U Uniji sindikata prosvetnih radnika kažu da im Vlada nije smanjila plate zato što ne postoji način da se se to učini.

– Očigledno da ne postoji modus koji bi odredio koliko bi smanjenje iznosilo i na koji način bi se sprovelo, a i to moraju da učine direktori škola, a ne ministar – navodi Milorad Antić, potpredsednik USPRS.

A. VLAHOVIĆ