ljubica srdjanov

Синдикат просветних радника „Независност“ негодовао је данас због најаве смене главне просветне инспекторке Љубице Срђанов у Новом Саду, иако је, како тврди, открила малверзације у једној новосадској школи, а представник градске управе Бранко Новаковић у изјави Танјугу тврди да су у питању произвољне инсинуације синдиката.

Грански синдикат просветних радника Србије „Независност“ у отвореном писму медијима наводи да је према њиховом сазнању просветна инспекторка Срђанов открила незаконите радње у новосадској Техничкој школи „Павле Савић“.

„Постоји основана сумња да је из тих разлога организовано разрешење Љубице Срђанов, а све у покушају да се сачува постојећи естабилишмент како на нивоу Новог Сада, тако и на нивоу тамошње Школске управе и Покрајине, без обзира да ли се крше закон или не“, наводи се у писму.

ДС тражи повлачење решења о смени просветне инспекторке

Градски одбор Демократске странке (ДС) у Новом Саду затражио је данас од градоначелника Милоша Вучевића да повуче решење о смени начелнице просветне инспекције Љубице Срђанов и да утврди околности и намере оних којима је начелница засметала.

У саопштењу Градског одбора ДС од Вучевића се захтева да „хитно прекине прогон“ начелнице Срђанов која је „резултатима рада заслужила Фебруарску награду Града и која је у области просвете најугледнији стручњак нашег града и региона“.

Новосадски одбор ДС наводи да Љубица Срђанов није члан ни једне партије и позива „институције, грађане, медије, интелектуалце, да се придруже у борби против естрадизације, банализације и деградације Новог Сада“.

У свим месним одборима ДС грађани могу да потпишу петицију против разрешења Љубице Срђанов, наведено је у саопштењу.

Синдикат наводи да је инспекторка током контролног надзора у овој школи утврдила да се, како кажу, ради о великом броју незаконитих испита, фалш сведочанстава и диплома и то како редовних тако и ванредних ученика. Инспекција је утврдила да је директорка школе „Павле Савић“ Весна Бурсаћ у претходне четири године ученицима смера сценски маскери и власуљарство издала око 20 неважећих диплома.

„Љубица је открила малверзацију с дипломама и отад јој градске и покрајинске власти задужене за образовање раде о глави. Имамо црно на бело да је бивши заменик начелника Градске управе за образовање Ђорђе Писаров потписао забрану спровођења казнених мера које је том приликом Љубица донела. Ако то није довољан доказ, ја не знам шта је“, каже за Новости председник Синдиката „Независност“ Томислав Живановић.

Новаковић: Имам право да бирам своје сараднике

Вршилац дужности начелника новосадске Градске управе за образовање Бранко Новаковић потврдио је Танјугу да је затражио смену Љубице Срђанов, која је његов помоћник.

„Градоначелнику су предочени разлози за њену смену“, рекао је Новаковић и навео да Срђанов, ако предлог буде уважен, више неће бити главни просветни инспектор, ни његов помоћник.

Новаковић је навео да су тврдње синдиката само произвољна инсинуација и да има право да бира своје сараднике.

„Синдикат би требало да зна кога заступа“, каже Новаковић и наводи да ће о његовом предлогу да се смени Срђанов одлучити градоначелник Новог Сада.

Замена – професорица руског језика са искуством рада у коцкарници?

Синдикат у писму наводи да ће уместо Срђанов бити постављена Мирјана Лукић Маринковић и преноси информације до којих су дошли медији, према којима је она била „крупије српских и руских казина“, у новосадском хотелу Парк и у једном казину у Москви.

„Немамо ништа лично против госпође Мирјане Лукић Маринковић, али не треба нам начелник који говори више страних језика (Лукићева говори руски), већ ко поштује закон. Љубица то безусловно ради, због чега је и организована хајка на њу“, рекла је за Новости председник Покрајинског одбора „Незавиност“ Нада Јокић.

„Мени је референца да је госпођа Маринковић професор руског језика“, рекао је Новаковић.

Синдикат је о свему овоме обавестио начелника Школске управе Нови Сад, покрајинског секретара за образовање, министра просвете Жарка Обрадовића и његове помоћнике и затражио хитне састанке с надлежнима.

Вучевић нема времена да прими представнике Синдиката?

Градоначелник Милош Вучевић опет је јуче одложио састанак с представницима Синдиката, објаснивши им да нема времена за њих, тврде у овом синдикату. „Рекао је да нема времена да нас прими“, изјавила је за Нада Јокић „Новости“.

Она је овом приликом објаснила и да је Бранко Новаковић потписао разрешење Срђанове, али да коначан параф мора да стави члан Градског већа за образовање Радомир Дабетић. „Надамо се да му савест неће дозволити да то учини“, поручила је Јокићева.

Председник Синдиката „Независност“ Томислав Живановић рекао је да ће, уколико се не спречи смена Љубице Срђанов, случај предати тужилаштву.

„Злочинац треба да буде кажњен што је начинио злочин, а не онај ко је открио и указао на злочин“, истиче Живановић.

РТВ