Izvor: B92

Sombor (Foto: Acanskis 1)

Sombor — Od 23 učenika Srednje ekonomske škole u Somboru oglednog profila komercijalista, čak 14 nije položilo završni ispit.

Dok se roditelji tih đaka žale da komisija nije dobro uradila svoj deo posla, direktor škole tvrdi da nije bilo nepravilnosti. Teorijski deo državnog ispita, koji se polaže na kraju četvrte godine srednje škole, nije položilo čak 14 budućih komercijalista, dok je na praktičnom delu ispita „palo“ četvoro maturanata. Međutim, zbog utvđenih formalnih propusta, državni ispit je ponovljen, ali je i taj drugi ukupno položilo još samo njih četvoro.
„U ime roditelja, mogu reći da smo mi nezadovoljni i pripremama za taj ispit, ni nama ni deci nije objašnjeno šta se traži od tog oglednog odeljenja, nismo zadovoljni načinom ocenjivanja“, kaže majka učenice koja nije položila maturu Tonka Popić.

„Mi smo pregledali te testove, angažovali smo stručnjaka iz ekonomske i komercijalne oblasti koji je pogledao te testove, dali smo primedbe kod onih zadataka gde smatramo da komisija nije dobro izvršila to bodovanje. Jer, da jeste, deca bi položila ispit“, kaže advokat roditelja Vojislav Miškov.

Roditelji kažu da su pripreme za završni ispit bile loše organizovane i trajale svega mesec dana, dok u školi tvrde da mnogi đaci nisu ni dolazili na pripremnu nastavu. Ipak, direktor škole priznaje da su testovi bili teški, ali smatra da nije bilo propusta od strane komisije na ponovljenom ispitu.

„Mislim da je komisija bila stručna, držali su se ključa koji je deo državne mature, od njega nema puno odstupanja. Razlika između prvog polaganja testa, 9. jula, i drugog, 23. juna, je punih 15 dana, a uz ozbiljnost i želju da se ispit položi, to se zaista moglo i naučiti, a deca ovom prilikom nisu pokazala znanje“, kaže direktor škole Dragomir Miljić.

Kako nam je rečeno u Srednjoj ekonomskoj školi, na ocene novofrmirane komisije ne postoji pravo žalbe školi, tako da su roditelji podneli Zahtev za zaštitu prava učenika pokrajinskom Sekretarijatu za obrazovanje. Ipak, ukoliko uskoro ne dođe do rešenja, ove učenike čeka popravni ispit u avgustu.