Izvor: Beta         deca

Beograd — Sindikat obrazovanja Srbije odlučio je danas da prekine štrajk u školama i zvanično prihvati Protokol koji je Vlada Srbije ponudila sindikatima.“To znači da će sve škole članice Sindikata obrazovanja Srbije od sutra imati redovnu nastavu“, kazao je predsednik tog sindikata Branislav Pavlović.

„To znači da će sve škole članice Sindikata obrazovanja Srbije od sutra imati redovnu nastavu“, kazao je predsednik tog sindikata Branislav Pavlović.

Sindikat obrazovanja Srbije ima članstvo u 747 od ukupno 1.804 osnovne i srednje škole u Srbiji.

Pavlović je precizirao da je, iako se u Protokolu ne pominju precizni procenti, potpisivanjem tog dokumenta prosvetnim radnicima obezbedjeno ukupno povećanje plata do kraja godine izmedju 13,62 i 14,6 odsto.

Prosečna plata prosvetnog radnika sada iznosi nešto više od 38.000 dinara, a uz dogovorena povećanja iznosiće nešto više od 43.000 dinara do kraja godine.

Štrajk su nastavili Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, a pridružio im se i Sindikat radnika u prosveti koji je povukao potpis sa sporazuma s Vladom što je izazvalo negodovanje dela tog sindikata.

Dok je predsednik Sindikata radnika u prosveti Slobodan Brajković rekao je da je potpis povučen jer je članstvo nezadovoljno, drugi funkcioner tog sindikata, Hadži Zdravko Kovač tvrdi da je taj sindikat odlučio da prekine štrajk i da sporazum sa Vladom važi.