djaci ucenici prvaci skola

Министарство вера и дијаспоре, у оквиру пројекта „Сваки Србин зна српски“, обезбедило је мултидисциплинарне специјализоване уџбенике за основну школу намењене ученицима из дијаспоре, који су од сада доступни путем интернет странице Министарства www.mvd.gov.rs, саопштено је данас из тог министарства.

Министар вера и дијаспоре Срђан Срећковић истакао је да је очување српског језика и ћириличног писма међу нашим исељеницима стратешки важно за очување националног идентитета нашег целокупног националног корпуса.

„Са намером да популаризујемо, олакшамо и учинимо доступнијим учење српског језика и ћириличног писма што већем броју, пре свега, деце у нашој дијаспори, омогућили смо преузимање специјализованих књига у електронском издању са нашег сајта“, рекао је министар Срећковић.

Уџбеници, припремљени у сарадњи са Заводом за уџбенике, омогућавају припадницима наше дијаспоре у целом свету преузимање буквара и читанки за све узрасте основних школа. Подељени су у три групације: од првог до трећег, од четвртог до шестог разреда и уџбеници за седми и осми разред.

Уџбеници обрађују и разне културне садржаје, традицију и обичаје српског народа.

Поред институционализованих видова учења српског језика у дијаспори, регулисаних законима земаља у којима наши људи живе у иностранству, попут Аустрије, Аустралије, Канаде и Македоније, најучесталији облик учења српског језика је при црквено-школским општинама у Великој Британији, Француској, Јужноафричкој републици или Сједињеним Америчким Државама.

„Уверен сам да ће зачетак оваквог, савременог, ‘интернет’ приступа, којим се премошћује и проблем физичке удаљености бројне дијаспоре, умногоме допринети очувању српског језика и ћириличног писма међу припадницима дијаспоре, као и њиховој свеприсутности у оквиру матичног националног корпуса“, закључио је он.

РТВ