Данас ће у Спомен-парку у Шумарицама, код Крагујевца, бити обележено 70 година од масовног стрељања становника у том граду у Другом светском рату

Спомен парк у Шумарицама подигнут је 1953. године на месту где су немачки војници 21. октобра 1941. године, стрељали неколико хиљада Крагујевчана, мушкараца, жена и деце.

Према, до сада, прикупљеним подацима, убијено је 2.794 мушкараца, жена и деце, од тога 415 у селима и 2.379 у Крагујевцу.

 

sumarice kragujevac 1941

sumarice kragujevac 1941

Басташић: Олако се одричемо српских жртава

Влада Србије усвојила је предлог да 21. октобар буде проглашен за Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату, објављено је јуче на сајту Владе.

Иницијативу, чији покретач је дневни лист Прес, потписало је 20.000 грађана, председник Србије Борис Тадић, премијер Мирко Цветковић, председница Народне скупштине Славица Ђукић-Дејановић, готово сви министри, председник САНУ Никола Хајдин, председник Удружења књижевника Србије Радомир Андрић и многобројне јавне личности.

С друге стране, ова иницијатива изазвала је бурне реакције представника српских меморијалних организација и удружења, који сматрају да се тим потезом засењује сећање на српске жртве на осталим стратиштима широм ондашње Краљевине Југославије, као и да се обезвређује 22. април, установљен као национални Дан сећања на жртве геноцида почињеног у НДХ над Србима, Ромима и Јеврејима.

Душан Басташић, председник Удружења Јадовно, чије је седиште у Бањалуци, сматра да се овим потезом бојкотује страдање Срба ван Србије и да се у државној политици види да смо олако спремни одрицати се српских жртава.

„Стрељање у Шумарицама је највећи појединачни злочин на тлу Србије у Другом светском рату, али усташки погром над српским народом, не само у комплексима логора Јасеновац и Јадовно, него и на кућним праговима, по јамама, ливадама и шеварју НДХ, није само део историјског искуства Срба изван Србије, већ парадигма свих српских страдања у Другом светском рату, део српског и православног идентитета, али и велики испит нашег историјског достојанства и одговорности“, истакао је Басташић за интернет портал Вести онлајн.

На овогодишњем Великом школском часу у Шумарицама биће изведена поема Драгана Јовановића Данилова „Кад невине душе одлазе“, у режији Андријане Виденовић.

Стихове из поеме говориће Светлана Бојковић, Мирко Бабић, Сергеј Трифуновић, Дејан Цицмиловић и још десет глумаца из Крагујевца и Београда, док је музику за ову манифестацију написао Зоран Христић.

Пре Великог школског часа, крај споменика стрељаних биће служен Молебан, који ће служити викарни епископ липљански Јован, са свештенством шумадијске епархије.

После Великог школског часа, на платоу испред Спомен музеја 21. октобар министар културе, информисања и информатичког друштва Предраг Марковић запалиће вечни пламен.

sumarice 2 kragujevac 1941

sumarice 2 kragujevac 1941

У Књажевско-српском театру биће изведена позоришна представа „Седам“, револуционарна документарна представа настала на основу разговора са седам активисткиња, бораца за женска права из целог света.

У овом позоришном комаду, поред глумица Светлане Бојковић, Мирјане Карановић и Горице Поповић, наступиће и председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић и потпредседница Владе Србије Верица Калановић.

У оквиру обележавања 21. октобра, када је 1944. године ослобођен Крагујевац, биће одата пошта ослободиоцима полагање венаца на споменику у центру града и откривен споменик припадницима Црвене армије на палилулском гробљу.

Научни скуп о страдању сељака у Драгинцу

Данас ће у Лозници бити одржан научни скуп на тему „Србија 1941. године“, саопштено је данас из лозничког Центра за културу „Вук Карадзић“.

Скуп, који почиње у 19 часова у Музеју Јадра, ова установа организује у сарадњи са Институтом за савремену историју из Београда.

Историчари, правници и научни сарадници Института расветлиће своја сазнања о збивањима у Србији прве године Другог светског рата, са циљем да се у први план истакну узроци и последице стравичног злочина у Драгинцу, најавили су организатори.

У том селу код Лознице, немачки окупатори су од 11. до 17. августа 1941. стрељали 2.950 родољуба, као одмазду за губитке у том делу западне Србије.

Радови учесника скупа биће објављени у зборнику радова, заједничком пројекту лозничког Центра за културу и Института за савремену историју.

Обележавање 70. година од стрељања цивила у Драгинцу, почело је прошле седмице, а централни програм одржан је 14. октобра, када је крај споменика стрељаним родољубима приређен комеморативни скуп, којем је присуствовао и министар рада и социјалне политике Расима Љајић.

ртв