ТАЊУГ

potpisivanje_sporazuma

 

Министар просвете и науке Жарко Обрадовић и представници три репрезентативна синдиката у просвети потписали су данас Споразум којим су створени услови да се настава у свим основним и средњим школама у Србији обавља у пуном обиму, али и да се изгубљени часови надокнаде.Споразум су потписали председници Уније синдиката просветних радника Србије Леонардо Ердељи, Синдиката радника у просвети Србије Слободан Брајковић, Синдиката просвете „Независност“ Томислав Живановић и министар Обрадовић, а претходно и премијер Србије Мирко Цветковић.

„Сви радници у просвети, којима је плата умањена због штрајка, добиће надокнаду када доставе извештај о надокнађеним часовима“, рекао је Обрадовић на конференцији за новинаре у Влади Србије после потписивања Споразума.Према његовим речима, то би требало да се деси у најкраћем року, али одговорност за надокнаду часова је сада на директорима школа.

Обрадовић је рекао да су Споразумом створени и услови да ђаци обраде сво градиво које је део наставног програма како би се спремили за полагање велике и мале матуре.

Председници синдиката просвете напоменули су да је у питању само привремени прекид штрајка у школама и да ће бити формирана заједничка комисија која ће пратити спровођење Споразума.

Комисија ће се састајати најмање једном месечно, а први пут вероватно већ следеће недеље.

Споразум, који су представници синдиката просвете и министар Обардовић усагласили у понедељак, предвиђа да плате просветних радника буду повећане за први квартал ове године више од планираних 2,95 одсто, а за целу годину више од планираних 7,2 одсто.

Повећања плата биће прецизно дефинисана анексима Споразума који ће бити потписани од 20. до 30. априла, односно од 20. до 31. октобра 2011. године.