Zorica F, spremačica škole “”Dositej Obradović“ u Beloj Crkvi, dobila je otkaz zbog šamaranja desetogodišnjeg Roma A. S., iako su joj ostala tri meseca do penzije. Škola je poslednje mesto gde se deca vaspitavaju batinama, ističe zaštitnik građana Saša Janković.

Ilustracija (Guliver/Getty Images)

Učenika romske nacionalnosti A. S. (10) ošamarila je dva puta Zorica F. jer je trčeći na malom odmoru, u aprilu ove godine, nehotice na hodniku naleteo na nju.

A. S spremačica je ošamarila dva puta i jednom ga udarila po leđima, tvrde roditelji desetogodišnjaka.

Zaštitnik građana Saša Janković ističe da je ovakva vrsta nasilja apsolutno zabranjena i potpuno nedolična.

„Prosvetni radnici i svi koji rade u obrazovnim ustanovama moraju da daju primer i da imaju u vidu da deca to što vide u školi pamte i tako se ponašaju kad iz škole izađu. Osim što je nasilje u školama zakonom zabranjeno, mislim da je obrazovna ustanova poslednje mesto gde bi se deca vaspitavala batinama. To je nedopustivo i kazne moraju da budu znatno oštrije“, kategoričan je Janković.

Zorica F. je posle ovog ispada suspendovana, a ubrzo potom je pokrenut disciplinski postupak, nakon čega je škola odlučila da raskine radni odnos sa zaposlenom, iako su joj do penzije ostala samo tri meseca.

„Radi se o nasilju nad detetom i mi tu nismo pravili kompromis, a nacionalnost učenika uopšte nije u pitanju. Kod nas u školu idu i Česi i Srbi i Romi, i nikad nije bilo mržnje niti nasilja na nacionalnoj osnovi. E sada, može se voditi polemika po pitanju afekta, jer je dečak naleteo na nju, udario je, a onda je ona njega, možda i refleksno ošamarila. Možda bi tako svako od nas postupio. Ipak, za šamare nema opravdanja. Nasilje ne tolerišemo i tu nema potrebe da se čeka bilo kakva odluka suda, mi odmah dajemo otkaz. Takođe, prilikom postupka ispitali smo sve učiteljice, pedagoge, da li imaju neka saznanja o ovom slučaju. Želimo da ovakve stvari iskorenimo i da se više nikad ne ponove „, rekla je za „Blic“ Veselina Stojanović, direktorka škole „Dositej Obradović“ u Beloj Crkvi.

Majka dečaka koga je išamarala spremačica naočigled okupljene dece ističe da svako treba da snosi sankcije za ono što je uradio.

„Ja sam samo pitala direktorku ko će i kako da nadoknadi detetu pretrpljeni strah, to što je on počeo da popušta u školi, što je na njega bačena ljaga i što je obeležen u društvu. Mi ćemo pokrenuti privatnu tužbu protiv spremačice i ne želimo da se na ovom završi“, ispričala je za „Blic“ kivna majka.

Prema rečima direktorke OŠ „Dositej Obradović“, otkaz zbog nasilja nad decom nije prvi u ovoj školi.

„Otpustili smo majstora jer je terao decu da ulaze kroz prozor škole, koji im je ostavio otvoren, pa su mu iznosili alat i materijal. Po kratkom postupku smo mu dali otkaz. Svaka zloupotreba dece je za nas jasan prekršaj“, kaže direktorka Veselina Stojanović.

 

(MONDO)