TAKTIKS

Политика
Мнистарство просвете, науке и технолошког развоја саопштило је данас да се Србија, у тексту који је објављен на званичном сајту Светског форума у Давосу, нашла међу седам земаља које би могле постати суперзвезде светског образовања.
Осим за Србију, Светски економски форум исту прогнозу има и за Аргентину, Тајланд, Чиле, Турску, Иран и Колумбију.
Са тачке гледишта високог образовања, те земље чине групу TACTICKS и могле би да превазиђу земље BRICS (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка), цитира Министарство део текста.
Та прогноза заснива се пре свега на чињеници да је реч о земљама, које иако имају БДП мањи од 15 милиона долара имају бар половину младог становништва укључену у високо образовање, истовремено од 2004. до 2010. године учешће тог становништва у образовању у овим земљама је порасло за пет или више одсто.
Још један разлог за ову прогнозу је и чињеница да је у број објављених научних истраживања порастао за више од 3.000 годишње, а свака од ових земаља има бар један универзитет на листи најбољих универзитета форума.
На основу свих података Светски економски форум констатује да у Србији и осталим земљама на листи, расте универзитетска заједница и да, истовремено, има више шанси да се шири, наводи Министарство, преноси Фонет.