Akcija „Napustimo Srbiju“

Srednja škola za brodarstvo i brodogradnju u Beogradu svake godine iškoluje 30 nautičkih tehničara, iako je najbliže more udaljeno najmanje petsto kilometara

– Možda nemamo more, al’ zato imamo pomorce! Ministarstvo prosvete novcem iz budžeta školuje kadrove za odlazak preko okeana, uprkos tome što stručnjaci svakodnevno upozoravaju na odliv mozgova i traže način da nam sva mlada pamet ne ode u inostranstvo! Nije šala!

Škola za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju u Beogradu ove godine će na pomorski smer primiti 30 učenika, koji će po završetku školovanja dobiti zvanje nautički tehničar i, po svemu sudeći, raditi u Sloveniji.

Našim parama školujemo kadrove za slovenačku privredu!

– Ni Avganistan nema more, pa imaju isti smer! Iako u Srbiji ne postoji kompanija koja se bavi prekookeanskom plovidbom, naša škola sarađuje sa slovenačkom firmom za pomorski prevoz „Splošna plovba“, tako da se većina đaka po završetku školovanja bez problema zaposli – kaže za Kurir Leonid Jovanović, nastavnik brodarske škole i zamenik direktorke.

– Kad završe školovanje, naši učenici se kao kadeti ukrcavaju na pomorske brodove. Vremenom napreduju do zvanja oficira, a ako žele da postanu kapetani duge plovidbe, moraju upisati fakultet – objašnjava nastavnik i sav ponosan dodaje da „Srbija nema more, ali ima četiri puta više nautičkih tehničara od Crne Gore“.

U Ministarstvu prosvete su nam rekli da se pomenuti profil nalazi na listi profila za područje rada saobraćaj.

– Sledeća izmena ove nomenklature na globalnom nivou desiće se 2018. godine, a u brodarskoj školi u Beogradu prošle godine je jedno planirano odeljenje bilo popunjeno u prvom upisnom krugu – tvrde u resornom ministarstvu.

Zanimanje: Voditelj jahte

Svako ko želi da radi na brodu upravo u ovoj školi mora da završi osnovni kurs za preživljavanje na prekookeanskim brodovima, objasnio je za Kurir nastavnik Leonid Jovanović.

– Kurs traje šest dana i košta oko 23.000 dinara. Imamo i kurseve za pružanje prve pomoći, a ako neko želi da postane voditelj jahte, to može učiniti za 50.000 dinara – kaže on.

Autor: Katarina Martić