iskola skola

Србија наредне године треба да добије први закон о просветној инспекцији, који ће омогућити ефикаснију контролу свих, а поготово високошколских установа.

„Наша држава једина у региону нема овај пропис“, рекао је Танјугу начелник Републичке просветне инспекције Велимир Тмушић и навео да рад на тексту треба да почне до краја године, а усвајање се очекује до септембра 2013. године.

Закон ће, како је казао, избрисати садашњу поделу просветних инспектора на оне који су задужени за основно и средње образовање и оне који контролишу само високошколске установе.

„Сада све факултете и високе школе контролишу само осам просветних инспектора“, рекао је Тмушић, уверен да ће нови закон увести више реда у раду истурених одељења факултета, од којих многи послују кршећи закон.

Он је најавио још једну новину – сви општински и градски просветни инспектори припадаће Министарству.

Тмушић је најавио и да ће Србија до краја године бити домаћин регионалне конференције просветних инспектора из бивше Југославије и Албаније.

Овогодишња, четврта по реду конференција, биће одржана у Аранђеловцу и прилика је за размену искустава и достигнућа у овој области, рекао је Тмушић.

РТВ