Stipendistima projekta „Svet u Srbiji“ juče uručene diplome

Srpski još malo pa maternji

Beograd – „Kako je dobro videti te opet…“ pevali su juče na tečnom srpskom studenti iz 22 nesvrstane zemlje, zajedno sa ministrima spoljnih poslova i prosvete i nauke Vukom Jeremićem i Žarkom Obradovićem, na svečanosti povodom dodele sertifikata o položenom ispitu srpskog jezika stipendistima projekta „Svet u Srbiji“.

Srpski još malo pa maternji

Izvođenje jednog od najvećih hitova grupe Novi fosili i čuvene scene iz filma „Ko to tamo peva“, kada Miško pokazuje kako zna da koči skoro u mestu, propraćeno je burnim aplauzom prisutnih, koji su u najmanju ruku bili iznenađeni koliko dobro govore naš jezik stipendisti iz Angole, Burundija, Etiopije, Gane, Konga, Kenije, Nigerije, Tunisa i drugih zemlja.

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović je podsetio da je Vlada Srbije za prvu godinu realizacije projekta „Svet u Srbiji“ obezbedila 90 stipendija mladima iz 22 zemlje, koji su započeli školovanje u Srbiji prošlog oktobra, pohađanjem intenzivnog kursa srpskog na Filološkom fakultetu u Beogradu. Obradović je kazao da je ispit položilo 85 kandidata koji su dobili priliku da upišu osnovne, master ili doktorske studije na nekom od fakulteta u našoj zemlji.

– Srbija je pokrenula ovaj jedinstven projekat polazeći od svog opredeljenja da učvrsti i unapredi prijateljske odnose sa 118 država aktuelnih članica Pokreta nesvrstanih. Stipendirajući mlade iz ovih prijateljskih država želimo da gradimo čvrstu osnovu za dugoročno povezivanje naših zemalja i naroda – poručio je Obradović.

On je najavio da će projekat biti nastavljen naredne godine i da se do sada prijavilo 74 kandidata.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić je rekao da je ovaj državni projekat ostvaren uz duboku veru u ispravnost i vizionarski kapacitet ovog projekta.

Srbija – zemlja ljubaznih ljudi

Jedna od stipendistkinja Karina Alanis iz Meksika planira da upiše master studije španskoj jezika na Filološkom fakultetu. Smatra da je to dobra prilika da spoji srpski i španski i kaže da bi volela da radi kao profesorka španskog jezika za strance. Karina ističe da su odlični profesori najzaslužniji što je dobro naučila naš jezik.

– Srbija je zemlja ljubaznih ljudi, tako da smo se osećali kao kod kuće. Ljudi su veoma veseli i po tome su slični sa ljudima u mojoj zemlji. Ovde se puno puši i to je jedino što mi se ne dopada – kaže Karina za Danas.

Njenom kolegi Rahmanu Mustafizuru iz Bangladeša u Srbiji najviše smeta zima, a za Srbe kaže da su veoma dobri prijatelji. On planira da upiše Elektrotehnički fakultet, a za studije u Srbiji se odlučio jer je dobio stipendiju.

DANAS