rektorat-v4

На појединим факултетима у Београду све је мање буџетских студената. Држава уплаћује мање новца, па су ниже и плате запослених. Осим тога, сви наставници и сарадници добили су задатак да до 15. јула доставе тачне податке о пролазности на испитима.Због мањег броја буџетских студената на појединим факултетима Београдског универзитета, држава издваја мање новца, па су и примања запослених нижа.

Плате запослених на Пољопривредном факултету биле су умањене за 20 одсто, пошто је број буџетских студената мањи за око 600. Мерама штедње примања су подигнута за 10 одсто, док би на стари ниво требало да се врате у септембру.

Осим штедње, предузете су и друге мере. Декан Пољопривредног факултета у Београду, професор Небојша Ралевић каже да су сви наставници и сарадници добили задатак да до 15. јула доставе тачне податке о пролазности студената.

„Није у питању само број пријављених испита, него број студената који су приступили испиту и који су положили, односно који нису положили“, додаје Ралевић.

Ректор Београдског универзитета Бранко Ковачевић напомиње да је Пољопривредни факултет добио милион и четристо хиљада динара мање.

„Буџетских студената је мање, можда сада има и више наставника, па можете да бирате да ли ћете да отпуштате запослене или ћете колач који сте добили да поделите са свима“, каже Ковачевић.

„То чека све који губе буџетске студенте. С једне стране, то је механизам где вас држава тера да будете ефикасни“, додаје Ковачевић.

Према његовим речима, онда ће професори рећи да ефикасност убија квалитет. „То је та прича, која је један зачарани круг. Међутим, то је нешто што је стандард у Европи“, истиче Ковачевић.

Ректор Београдског универзитета истиче да држава плаћа услугу, а та услуга је образовање. „Плаћени сте само за оно што сте урадили, а не оно што нисте урадили. Значи, ако имате лоше резултате, казниће вас парама“, истиче Ковачевић.

Анализа пролазности на Београском универзитету показује да је на десет одсто предмета пролазност нижа од 10 одсто, а за још десет одсто предмета мања је од 30 одсто.

О конкретним решењима Сенат ће расправљати у октобру. Питање треба решити у наредних годину дана, јер тада почиње пуна примена Закона, па ће студенти полагати годину за годином.

 

РТС