Tan2016-8-29 12465157 3

BEOGRAD – Tri reprezentativna sindikata u prosveti zatražili su danas od resornog ministarstva da im se razlika za pogrešno obračunate zarade tokom godišnjih odmora isplate do 20. septembra, a u suprotnom najavljuju štrajk upozorenja.
 
Predstavnici Sindikata obrazovanja Srbije, Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ i Sindikata radnika u prosveti Srbije podsetili su na konferenciji za novinare da su prosvetni radnici za prošlu godinu dobili za po 5.500 dinara manje, dok su za 2014. i 2013. godinu manje primili za po 3.500 dinara, jer su zarade tokom godišnjih odmora obračunate na osnovu tromesečnog, a ne godišnjeg proseka.
 
„Priznali su grešku i obećali da će novac vratiti, ali do danas nismo dobili ništa. Ukoliko nam taj novac ne isplate do 20. septembra, mi ćemo na našim organima doneti odluku kada će biti organizovan štrajk upozorenja“, rekao je predsednik SRPS Slobodan Brajković.
 
On je podsetio da po Zakonu o štrajku, štrajk upozorenja traje jedan dan, odnosno jedan sat u svakoj smeni, kao i da će štrajk upozorenja biti krajem septembra.
 
Predstavnici tri sindikata najavljuju da će danas uputiti dopis premijeru od koga će zatražiti da se budžet za plate prosvetara za narednu godinu poveća za 17 odsto, jer tvrde da su upravo za toliko plate u prosveti manje od prosečne plate u Srbiji.
 
„Prosečna plata u Srbiji za prošli mesec bila je 46.280 dinara, a prosečna plata u obrazovanju je 39.500, što je oko 17 odsto ispod republičkog proseka“, naglasio je Brajković.
 
Predstavnici sindikata kažu da su iz medija saznali da je ministar prosvete Mladen Šarčević planirao za sutra sastanak sa sindikatima, da danas očekuju zvaničan poziv i da će se na njega odazvati.
 
Takođe, priduržiće se i najavljenom protestu Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije najavljen za 31. avgust, ukoliko budu pozvani.
 TANJUG