Четворо студената ФОН-а постигло велики успех на светском такмичењу у решавању студије случаја, у конкуренцији 12 универзитета из 11 држава

Наши академци успешни у Ванкуверу

Задатак прве студије случаја био је везан за Фондацију „Рицк Хансен”. Од четворо студената београдског Факултета организационих наука (ФОН) тражило се да креирају модел прикупљања финансијских средстава за проналажење лека за особе са повредама кичмене мождине, као и да осмисле нову кампању комуникације и едукације шире јавности.

Друга студија случаја представила је нови модел финансирања Компаније „Сeндсторм голд”.Београдски студенти имали су задатак да предложе пословне моделе партнерства за унапређење постојеће стратегије. Трећу студију случаја је задала Компанија „Балард”, глобални лидер у коришћењу ПЕМ технологија горивних ћелија. Задатак је био да анализирају постојеће стање компаније и да предложе дугорочну пословну стратегију с акцентом на финансијске ефекте и увођење иновације у портфолио пословања.

Млади таленти из Србије поново су успели на великом међународном такмичењу, овога пута из сфере бизниса. Екипа од четворо студената ФОН-а освојило је четврто место на светском такмичењу у решавању студије случаја, у конкуренцији 12 универзитета из 11 држава.

– Учешће на овом такмичењу и решавање различитих студија случаја омогућило нам је невероватно искуство и прилику да добијемо похвале жирија компетентних људи из света бизниса – поручује Марија Ивановић, студент четврте године ФОН-а, подсећајући да је прво светско такмичење у решавању студије случаја „Sauder summit global case competition” одржано у Ванкуверум, од 11 до 15. марта. Такмичење је организовала Sauder business school, University of British Columbia. Ово је прво такмичење овог типа за престижне интернационалне школе из целог света, каже Ана Ивановић, лидер тима.

Према њеним речима, такмичење је подразумевало решавање три студије случаја. Задатак наших студената је био да предложе пословне моделе за будуће пословање компанија. Проблеми су били из различитих индустрија. Компаније које су презентовале своје пословање у оквиру студија случаја су: Фондација „Рицк Хансен”, компаније „Сендсторм голд” и „Балард”.

– Прве две студије случаја решавали смо за пет сати, док смо за последњу студију случаја имали 24 сата – истиче Ана Ивановић.

Процес интензивних припрема екипа ФОН-а започела је у августу 2012. године. Током шест месеци обуке прошли су велики број студија случаја из најразличитијих области.

– Кроз интензиван програм осмишљен од стране ментора Весне Дамњановић, Еме Нешковић, Бобана Ромића и Милоша Милосављевића, покрили смо широк дијапазон индустрија и детаљно изучили карактеристике најразличитијих светских тржишта. Стекли смо увид у начин на који функционише државни сектор, велике светске корпорације, али и фирме у приватном власништву. Током финална три месеца припрема, сваког викенда имали смо 24-часовне симулације такмичења из којих смо интензивним радом сви доста научили и пре свега се изградили као тим. Иако са знатно мањим такмичарским искуством и традицијом на оваквим такмичењима, својим трудом и радом смо успели да уђемо у круг најпрестижнијих светских школа.

У полуфиналу такмичења, наши студенти ФОН-а победили су колеге из Лос Анђелеса и Бразила. Међу учесницима су били и студенти из Египта, Новог Зеланда, Данске, Велике Британије, САД, Кине. Учесници светског такмичења су биле најбоље светске пословне школе, међу којима су University of California Berkley, Manchester business school, Auckland University, American University

А. А.