БЕОГРАД – Ситуација на Филолошком факултету, који се већ трећи дан налази у блокади студената у протесту, све више се заоштрава и постаје све напетија, а током јучерашњег дана поједини професори су били и физички спречени да држе наставу и избачени из слушаоница. Огорчени професори и асистенти најављују да ће од сутра наставу студентима који желе да је похађају држати у парку преко пута зграде Филолошког факултета.

После ноћи измећу понедељка и уторка, коју је око 50 академаца Филолошког, који протестују због висине школарина и уписне политике, провело у холу зграде, јучерашњи дан не само да није донео смиривање ситуације, већ је ионако наелектрисана атмосфера на релацији студенти-професори додатно заоштрена спречавањем држања наставе. Наиме, око 11 часова група студената, чланова Пленума Филолошког факултета ушла је у слушаоницу у сутерену зграде, у којој се одржавала настава из руског језика, и прекинула час. Виши лектор за руски језик и заменик управника катедре за славистику професорка Вукосава Ђапа Иветић, чији је час прекинут, каже за „Правду“ да је онемогућена да ради свој посао и да је слушаоницу напустила јер није желела сукобе са студентима у протесту.

– По распореду наставе био је предвиђен двочас, а вежбе је студентима требало да држи гошћа из Москве, лектор Марина Томанов. Како је улаз у слушаоницу у холу, где се иначе одвија настава на нашој катедри, био блокиран клупама и столицама, својеврсним барикадама, час смо почели у сутеренској просторији, која је једино била отворена. Убрзо су дошла два студента, који су рекли да су представници колега у протесту, и затржили прекид часа. Када сам ја то одбила, појавило се њих десетак, који су певали и на сваки начин онемогућавали наставу, да би на крају пуштали и сирену насред слушаонице. Нисам желела да дајем повод за неке веће инциденте, па сам изашла из слушаонице заједно са студентима који су били онемогућени да слушају наставу. Ово је недопустиво понашање и ми професори смо буквално таоци студената који штрајкују – каже професорка Иветић.

Испред слушаонице број 33 на првом спрату Филолошког факултета, где се налази својеврсни штаб студената у протесту, јуче се око поднева окупила се група професора који су покушали да са студентским представницима пронађу заједнички језик, али се све завршило само на покушају, а расправа је на моменте била врло жучна. У једном моменту пронео се глас да је и полиција у згради факултета, на шта због аутономије Универзитета нема право, али се та информација показала као нетачна. Професор Душан Иванић са катедре за српску књижевност академцима у штрајку је скренуо пажњу да је управа факултета на готово све њихове захтеве још раније одговорила, а велики део и испунила, али није наишао на разумевање.

– Управа је у понедељак заседала и на све захтеве студената је одговорено директно. О свему се може преговорати и договарати, али блокада наставе није начин да се дође до решења. Што се захтева за смањењем школарине тиче, ми цену трошкова уписа године нисмо мењали четири година, а факултет мора од нечега да живи – каже професор Иванић.

Професори и асистенти најавили су од сутра одржавање наставе у Студентском парку преко пута Филолошког факултета, а поједини асистенти су студентима у протесту пребацивали да блокадом угрожавају опстанак и рад факултета. Студенти су тражили да им се обрати и декан Александра Вранеш, а били су присутни и представници Ректората, који су од студената тражили информацију до када ће трајати блокада.

Једна од студенткиња, која је ноћ провела у згради Филолошког, каже да академци неће одустати ни од блокаде ни од својих захтева, иако су свесни да их управа факултета не подржава.

– Нас педесетак је током целе ноћи било у згради факултета. Само су две слушаонице биле отворене, па су многе колеге спавале и по ходницима, а све време је било врло хладно, јер грејање није радило. Деканица нам се још није обратила, већ издаје саопштења у коме наше методе назива агресивним, а ни један професор нам није дао званичну подршку. Долазили су нам пријатељи и родбина током ноћи и доносили храну и топле напитке, а и грађани су улазили у зграду и нудили помоћ студентима – каже ова студенткиња Филолошког.

ПРАВДА