Samo za prijavu ispita studenti u Srbiji izgube po jedan dan. Nije redak slučaj da u terminu za predavanje ili konsultacije čekaju satima, a da se na kraju profesor ne pojavi.

Ovakvih muka nemaju njihove kolege na boljim svetskim univerzitetima. Na mnogima od njih nema prijave ispita, već studentima na kućnu adresu stiže pismo s rasporedom kada polažu predmete koje su slušali.

Milan Krstić, student prorektor Beogradskog univerziteta, kaže za „Blic“ da je najveći problem to što je nereformisan rad studentske službe na našim fakultetima. Za svaku prijavu ispita student mora da dođe do fakulteta, da u skriptarnici kupi obrazac za prijavu, zatim da trči u poštu da uplati novac, pa da se sa uplatnicom vrati na fakultet. Dešava se da studenti satima čekaju profesora u zakazanom terminu za konsultacije, predavanja ili ispit, ali da se on ne pojavi

– Kod nas iz nekog razloga još nije zaživela elektronska prijava ispita, a to bi uštedelo vreme svakom studentu. Takođe, svaki fakultet ima sajt i ne vidim razlog zbog čega se na sajtu ne bi objavljivalo ukoliko su ispit ili predavanje odloženi, da studenti ne gube vreme dolazeći na fakultet – priča Krstić.

Nedostatak novca u ovom slučaju nije opravdanje. Potrebna je samo bolja organizacija i disciplina zaposlenih. Mnogi profesori imaju dodatne angažmane mimo fakulteta, a o odlaganju predavanja, konsulatacija ili ispita često ne obaveštavaju matičnu kuću u kojoj rade.

– Da bi se nešto promenilo, uprava mora biti voljna da kažnjava nedisciplinovane profesore, a ne da ih štiti. Tek kada počnu s kažnjavanjem, biće vidljivih promena. Profesori nikako ne shvataju da su tu zbog studenata, a ne obrnuto – nastavlja Krstić.

Na prestižnim univerzitetima situacija je potpuno drugačija, tamo profesori bukvalno studente vuku za rukav i stalno ih podstiču na konsultacije. Na Imperijalu i Kembridžu svaki student ima svog tutora, odnosno profesora koji prati njegov rad i pomaže u rešavanju nedeljnih zadataka. Mejlom ili telefonski dostupan mu je ceo dan.

– Na Imperijalu student je najvažniji. Pre svakog predavanja dobijamo odštampane beleške od profesora i oni nas stalno motivišu da tražimo pomoć. Studentima je sve olakšano jer padanje na ispitu nije opcija. Postoji samo jedan ispitni rok u junu i jedan u avgustu, koji je kao popravni u našim srednjim školama – priča za „Blic“ Luka Gligić, koji je studije započeo u Beogradu, a nastavio na prestižnom Imperijalu.

Za razliku od srpskih kolega, studenti s Kembridža ne moraju da misle o rokovima za prijavu. Na kućnu adresu im stiže raspored polaganja, kada i u koju slušaonicu treba da dođu.

Kako je na prestižnim fakultetima

Ispiti se ne prijavljuju, već fakultet pismeno obavesti studenta o rasporedu

Beleške dobijaju pre svakog predavanja

Svaki student ima svog “tutora” koji ga prati u radu i dostupan je bukvalno 24 sata

Na Imperijalu svaki student na početku godine dobije 40 funti ukoliko bude morao da štampa neki materijal

Na fakultetima su im dostupni računari i štampači

BLIC