Velika akcija „10ka za Srbiju” u organizaciji studenata

Studenti u Srbiji će u narednim danima organizovati proteste ukoliko se ne ispune njihovi zahtevi da se svi koji osvoje 60 ESPB poena oslobode plaćanja školarine, a oni sa 48 bodova jednog njenog dela. Međutim, dok rektor Beogradskog univerziteta smatra da je zbog veoma loše ekonomske situacije ispunjavanje zahteva studenata nemoguće, novosadski kaže da će onima sa 60 poena pomoći.

Akademci traže dogovor o modelu finansiranja

Budući akademski građani iz cele Srbije odlučili su da pred nadležne izađu sa nizom konkretnih akcija i modela za rešavanje ovih problema, koji će biti promovisani i realizovani pod kampanjom “10ka za Srbiju” u naredne dve nedelje.

Prema rečima Miše Živića, predsednika Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS), po prvi put su se sve studentske organizacije u Srbiji okupile i objedinile zahteve.

Zahtevi

– Omogućiti svima sa 60 ESPB da u potpunosti budu oslobođeni plaćanja školarine

– Studenti sa 48 ESPB bodova da budu oslobođeni dela školarine

– Ukidanje koncepta “obnova godine”

– Revidiranje uslova od 60 ESPB za budžet za narednu godinu i reevaluacija studentskog opterećenja

– Produžetak apsolventskog staža na teret budžeta za generacije koje su prve osetile reformu visokog školstva

– Regulisanje stipendija za doktorante i obezbeđivanje za njih zdravstvene zaštite

– Smanjenje školarina i transparentnost prilikom formiranja iznosa školarina

– Povećanje mobilnosti, studentske prakse i obezbeđivanje poslova za studente

– Najkasnije do kraja nedelje treba da se sastanemo sa Žarkom Obradovićem, ministrom prosvete, i pokušamo u razgovoru da argumentovano zatražimo ostvarivanje zahteva. Smatramo da svi studenti koji osvoje 48 poena treba da budu oslobođeni plaćanja dela školarine, jer su za razliku od onih koji su sakupili manje bodova dali više ispita, pa imaju pravo da ovo i zahtevaju. Akcijom “10ka za Srbiju” planiramo da se sa nadležnima konačno dogovorimo o načinu finansiranja – kaže za “Blic” Živić i dodaje da ako u ovim namerama ne uspeju, da će pribeći drugim načinima studentske borbe.

On dodaje da će za dve nedelje biti održana sednica SKONUS-a na kojoj će detaljno biti utvrđeno na koji način će se ova akcija odvijati. Studenti, naime, traže da država počne malo više da se brine o njima, jer će oni sutra učestvovati u razvoju Srbije.

Međutim, da su protesti, a ne dogovor sve izvesniji, mišljenja je prof. Branko Kovačević, rektor Univerziteta u Beogradu. On napominje da je ekonomska situacija u zemlji veoma loša i da studenti ne mogu da očekuju proširivanje kvota i oslobađanje od celokupne ili dela školarine.

– Ekonomija u državi je loša, svake godine ima sve manje novca u budžetu, pa samim tim se i manje izdvaja za univerzitete, koji su takođe u veoma lošoj materijalnoj situaciji. Svake godine u ovo doba dođemo u istu situaciju, studenti traže da se kvote revidiraju, a to sada nije realno. Studenti pritiskaju Vladu, tako i treba, jer samo od nje zavisi da li će biti novca – kaže rektor Kovačević.

On dodaje da ako želimo da izađemo iz ovog začaranog kruga, pod hitno treba da se promeni model finansiranja.

Profesor Miroslav Vesković, rektor Univerziteta u Novom Sadu, kaže da će ove godine pomoći studentima sa osvojenih 60 poena i da će, kao i prošle, oni biti oslobođeni školarine.

– Pokušaćemo da ovo obezbedimo, a tražićemo da nam uslugu vrate i rade sa slabijim studentima i da im pomognu – napominje Vesković i dodaje da treba zbog preopterećenosti studenata određene nastavne programe revidirati i neke sadržaje korigovati.

Prihvaćeno na arhitekturi

Ukupno 38 studenata druge godine Arhitektonskog fakulteta, koji su 12. septembra upisali drugu godinu studija sa samofinansirajućim statusom iako su položili sve ispite i osvojili maksimalnih 60 bodova, juče je oslobođeno plaćanja školarine od 240.000 dinara. Kako “Blic” saznaje, studenti brojnih fakulteta u Beogradu planiraju za petak protestnu šetnju nezadovoljni uslovima školovanja. M.T.

Blic