Beograd — Posle baklje i dojava o lažnoj bombi studenti nastavljaju protest na Filološkom i Filozofskom fakultetu u Beogradu, piše Politika.
(Tanjug, arhiv)

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović rekao je juče da je izveštaj prosvetne inspekcije na Filološkom i Filozofskom fakultetu završen i da će uskoro biti prosleđen upravama tih fakulteta sa objašnjenjem kako treba dalje da postupaju.

„To što studenti ova dva fakulteta i pored postignutih dogovora i dalje blokiraju fakultete, dovodi u pitanje pravi motiv njihovih protesta”, rekao je Obradović juče u Nišu.

Na naše pitanje šta će se dogoditi ukoliko studenti nastave s protestom, rektor Univerziteta u Beogradu dr Branko Kovačević i dekan Filološkog fakulteta dr Aleksandra Vraneš kažu da čekaju uputstvo ministra prosvete i da će posle toga biti razgovora na Senatu, odnosno dekanskom kolegijumu, ali da će verovatno biti usvojene sve preporuke u skladu sa postignutim dogovorom studenata i prosvetnih vlasti u petak.

S druge strane, organizacija „Marks 21”, koju su zvaničnici Univerziteta označili kao organizatore blokade, saopštili su „da će studentkinje i studenti nastaviti borbu još masovnije, disciplinovanije i jedinstvenije”, uz poziv akademcima „da ne dozvole provokatorima da ih dele”.

Na sajtu ove organizacije se navodi da je reč o „revolucionarnoj radničkoj organizaciji”, koja je predstavnik internacionalne revolucionarne struje pod nazivom Internešenel sošalist tendensi (International Socialist Tendency, IST) u Srbiji, a postoji u više od trideset zemalja. Zalažu se za revoluciju umesto reformi, protiv su evroatlantskih integracija

„Mi nismo organizatori protesta, ali ga podržavamo i kao studenti u njemu učestvujemo”, kažu predstavnici ove organizacije koji u svakom susretu sa medijima i prosvetnim vlastima insistiraju na anonimnosti.

Oglasila se i Anarhosindikalistička inicijativa, koja tvrdi da su blokade fakulteta socijalnog karaktera, da nisu pod kontrolom političkih organizacija i da u protestu „učestvuju studenti koji su direktno ugroženi sramno visokim dažbinama koje su im nametnute, kao i njihove kolege koje se sa njima solidarišu”.

I plenumi Filološkog i Filozofskog fakulteta su saopštili juče da neće odustati od zahteva, uprkos lažnim dojavama o postavljenoj bombi i napadima izgredničkih grupa. Upitan da prokomentariše poziv rektora da se država umeša u blokadu, profesor Filološkog fakulteta dr Ljubiša Rajić odgovara: „Država uvek može da interveniše, jer raspolaže silom, ali vlada nema moralno pravo da to učini, jer je prvo odbijala da razgovara sa studentima, a posle izjave rektora o nekakvoj izmišljenoj grupi marksističkoj grupi, pojavili su se momci sa kapuljačama i sve izgleda kao da smo se vratili u devedesete.”

Na naš komentar da organizacije nisu izmišljene, profesor Rajić odgovara da nema šanse da anarhosindikalisti rukovode protestom, u šta se uverio i razgovarajući sa studentima.

„Oni se možda mešaju u ovaj protest, kao što se mešaju i sve stranke i pokušavaju nešto da ućare, kao što svi pokušavaju od prvog studentskog protesta na ovamo“, kaže dr Rajić, dodajući da protestom „rukovodi grupa bandoglavih studenata kojima ne možeš objasniti neke stvari”.

On kaže da protest ipak podržava, ali ne u potpunosti, jer je činjenica da su ispunjeni svi zahtevi kada je reč o Filološkom fakultetu i da čak postoji problem u dve generacije da nemaju koga da upišu na budžet, pa rezultat može biti da država oduzme fakultetu ta mesta. Međutim, školarine jesu neopravdano visoke, dr Rajić kaže: „Neopravdano je da generacija koja se školovala besplatno, u ovakvoj situaciji tera mlade da plaćaju školovanje, što je inače već unapred plaćeno kroz poreze koje plaćaju roditelji.”

Podršku studentima juče su uputili i profesori dr Zagorka Golubović i Nedeljko Kuljić. Po mišljenju profesorke Golubović ovo je nastavak borbi koje su vođene na Univerzitetu devedesetih godina, dok profesor Kuljić smatra da su „aktuelna gibanja na univerzitetu sigurno odjek masovnog svetskog pokreta’OkupirajmoVolstrit’ protiv finansijskog kapitala i opšteg evropskog antibolonjskog studentskog pokreta.

B-92