29dr_studenti_KURIR_0

– Studenti beogradskih fakulteta uglavnom su zadovoljni profesorima, najviše poverenja imaju u Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) i vojsku, najveći broj njih želi da ode iz Srbije, ali i dalje žive sa roditeljima, a ako bi u ovom trenutku bili raspisani parlamentarni izbori, najviše glasova bi dali Demokratskoj stranci.

To su stavovi i mišljenja 1.300 studenata sa 27 fakulteta Univerziteta u Beogradu, dobijeni u anketi u organizaciji Marketing radionice beogradskog Ekonomskog fakulteta, o uslovima studiranja, društvenim, političkim i drugim aktuelnim temama.

Oko 78 odsto akademaca kaže da je u potpunosti ili uglavnom zadovoljno profesorima, dok 21 procenat njih navodi da predavači uopšte nisu ili su nedovoljno ispunili očekivanja, rekla je Tanjugu koordinatorka projekata Nevena Vujević.

Istraživanje je pokazalo da studenti najviše veruju SPC (15,3 odsto), vojsci (10,5 odsto), ali blizu 60 odsto njih nema poverenja ni u jednu instituciju. Vlada Srbije, Skupština, Predsednik, dobili su 2.9, 1.9 odnosno tri odsto glasova, a u sudstvo veruje tek jedan odsto studentske populacije, rekla je Vujević.

Najveći procenat studenata izdržavaju roditelji i to 77,3 odsto, sedam procenata njih je u stalnom radnom odnosu, 5, 3 odsto ima stipendiju, a povremeno radi svaki deseti student, navela je Vujević rezultate istraživanja. Zabrinjavajuće je to što i dalje veoma visok procenat mladih želi da napusti Srbiju, gotovo tri četvrtine, dok 27 odsto ne planira da ode iz zemlje posle završetka školovanja. Njih 58 odsto želi da potraži posao u Beogradu, a 16 odsto u mestu odakle su došli.

Ukoliko bi u ovom trenutku bili održani parlamentarni izbori, gotovo 40 odsto akademaca ne bi glasalo, a od onih koji bi izašli na birališta blizu 20 odsto bi glasalo za DS. Za SNS glasalo bi 8,7 odsto, za D S S 6,3 procenta, a ostale stranke ne bi prešle izborni cenzus. LDP bi dobio 3,3 odsto glasova studenata, G17 plus 2,4, NS 1,7, SRS 1,6, SPS 0,6 odsto glasova akademaca.

Blizu 20 procenata ispitanih studenata reklo je da zna konkretan primer korupcije na fakultetima, 53 odsto da ne zna, dok je 27 odsto studenata čulo glasine o nekom obliku korupcije.

Gotovo 15 odsto ispitanih bilo je diskriminisano na fakultetima, njih 35 odsto čulo je za neki oblik diskriminacije, a blizu polovina uopšte nije čula za takve slučajeve.

Većina njih, oko 40 odsto, smatra da je prilikom zapošljavanja najbitnija veza, 28 odsto misli da je najvažnija lična sposobnost, 20 odsto da je dovoljna diploma, a 11 odsto navodi da je prilikom nalaženja posla najvažnija preporuka.

Studenti i dalje nisu zadovoljni funkcionisanjem studenatske službe, veliki broj akademaca, gotovo polovina, koristi nedozvoljena sredstva na ispitima, a iako je uveden bezvizni režim, 37, 2 odsto putuje isto kao i do sada, 17, 9 procenata putuje više, a šest odsto ne zna da odgovori na ovo pitanje.

Gotovo 40 odsto akademaca zaveštalo bi svoje organe, 20 odsto ne bi, 25 procenata možda bi to učinilo, a 18 odsto nije razmišljalo o tome. Oko 38 odsto studenata uvek koristi zaštitu prilikom seksualnih odnosa, 8 odsto nikada to ne čini, 33, 8 odsto često, a 15,8 odsto ne upražnjava seks.

Za polovinu studenata gej parada održana u Beogradu imala je negativan uticaj, za 8,1 odsto pozitivan, a 40 odsto smatra da se ništa nije promenilo, pokazalo je istraživanje. Studenti smatraju da je Srbija prepoznatljiva u svetu najviše po sportistima, rakiji, Egzitu, Guči, noćnom provodu, lepim devojkama ali i po ratnim zbivanjima…

U izjavama Tanjugu, studenti su uglavnom potvrdili stavove i mišljenja kolega koji su učestvovali u anketi.

Student druge godine Ekonomskog fakulteta Stefan Orelj, planira da posle osnovnih studija ode u inostranstvo, jer smatra da je u Srbiji “takvo stanje koje ne obezbeđu lepu budućnost”.

Govereći o radu profesora, Stefan smatra da je uvek bilo dobrih i loših profesora, “neki ne mare za studente”, ali je većina dobra, želi da prenese znanje i da zainteresuje studente da „počnu da razmišljaju“.

On nije čuo za slučajeve zlostavljanja na svom fakultetu, kao ni njegov stariji kolega Nikola Dražović, koji namerava da ostane u Srbiji, posle završenih studija.

“Ovde nameravam da upišem i master studije i da pokušam da nađem posao”, rekao je Dražović, smatrajući da je kod nas za pronalazak posla potrebna veza, ali da su na ceni i diplome nekih fakulteta.

Studentkinja treće godine Filološkog fakulteta Milena Panić želi da ostane ovde i u inostranstvo bi išla samo zbog, kako kaže, više sile. Milenu izdržavaju roditelji, a ponekad i radi. Putovala je u inostranstvo o svom trošku, četiri puta.

Studentkinja Jelena Ubović sa Fakulteta organizacionih nauka navela je da je takođe izdržavaju roditelji i da nije čula za slučajeve zlostavljanja na fakultetima. Međutim, kako je navela, uvek tu budu priče tipa “rekla-kazala”, dok je njena drugarica Marina koja studira na Fakultetu političkih nauka ocenila da je znanje koji studenti dobijaju, delimično kvalitetno i da ima nezainteresovanih profesora.

Autor:

Agencija Tanjug