BEOGRAD – Nekoliko stotina beogradskih studenata protestovalo je danas u centru grada tražeći lakše uslove za upis naredne godine studija, kao i to da školarine ne premašuju visinu tri minimalne mesečne zarade u Srbiji.

Studenti predvođeni akademcima sa Filološkog fakulteta protest su počeli oko 12.30, a zbog šetnje centralnim gradskim ulicama saobraćaj je za vreme prolaska kolone studenata bio blokiran u ulicama Kralja Milana, Kneza Miloša i Nemanjinoj.

Studente je primio pomoćnik ministra prosvete i nauke Srbije Slobodan Jauković, ali kako je agenciji Beta rekao jedan od članova Plenuma studenata, na razgovoru „nije pokazano interesovanje, ni razumevanje za stvarno razmatranje studenstkih zahteva”.

 

„Taj razgovor je bio čisto vređanje inteligencijie, bez suštinske želje da se naši problemi reše”, kazao je član Plenuma studenata, koji nije želeo da se predstavi.

On je napomenuo da je pomoćnik ministra Jauković najavio da će odgovore na studentaske zahteve dobiti studentska skupština SKONUS, ali nije precizirao kada.

„Razmotrićemo dalje korake, ovo nije kraj i protesti će se sigurno ponavljati”, kazao je predstavnik studenata.

Studenti su prvi put, sa istim zahtevima, protestovali prošlog četvrtka.

Jedan od studentskih zahteva je i početak razgovora o besplatnom studiranju. Studenti traže i da se ukine rangiranje prilikom upisa naredne godine studija i da jedini uslov za prelazak na budžetsko finansiranje bude 48 bodova prikupljenih tokom školske godine.

Akademci traže i da se vrati „apsolvenstski status”, koji je ukinut za studente koji uče prema novim planovima usklađenim sa Bolonjskom deklaracijom.

Pored studenata Filološkog fakuklteta protestovali su i akademci Filozofskog fakulteta, Više elektrotehničke škole, Fakulteta političkih nauka, kao i Arhitektonskog fakulteta.

Beta