Студирање у Великој Британији, Естонији и Ирској је најскупље у Европи, док Данска, Исланд, Норвешка, Финска и Шведска студентима омогућавају бесплатно школовање, објављено је у најновијем извештају образовне мреже Еуридика „Државне школарине и системи финансијске подршке за 2013/14.

Еуридика је мрежа Европске комисије, а извештај обухвата 38 европских образовних система у оквиру 33 земље које учествују у доживотном учењу ЕУ програма, 28 земаља чланица ЕУ, као и Исланд, Лихтенштајн, Норвешку, Швајцарску и Турску.

europa.eu

Аустрија нема школарину током првог циклуса високог образовања (основне студије у трајању од три или четири године), а са друге стране у Великој Британији, Естонији, Ирској, Литванији, Мађарској, Словенији, Турској школарине су папрене, веће од 5.000 евра.

Међутим и у овим системима има различитих варијанти. У Мађарској, Литванији и Словенији већина студената има могућност да се упише на буџет, односно да се школује о трошку државе.

Естонија за ову школску годину предвиђа измене и то тако што повезује школарину са успехом студирања. Ако студент по семестру или академској години прикупи 30 односно 60 бодова може да студира бесплатно.

У супротном, високошколска институција има право да наплаћује бодове, па школарина може да буде и већа од 7.000 евра по години, наводи се у извештају.

У Великој Британији школарина је већа од 11.000 евра како за Британце тако и за студенте из земаља ЕУ.

На шкотским универзитетима, шкотски и небритански ЕУ студенти не плаћају школарину, али у другим деловима Велике Британије плаћају и обрнуто. То значи да студент из Енглеске, Велса и Северне Ирске у Шкотској плаћа студирање.

Ирска је за школарину увела термин студентски допринос, који уопште није занемарљив. Тако за први циклус студенти из ЕУ плаћају 2.500 евра по години иако званично не плаћају школарину, ако испуњавају критеријуме „бесплатног студирања“. То су трошкови коришћења библиотеке, регистрације, за објекте…

Сви остали плаћају 6.000 евра. Студенти ван ЕУ плаћају двоструко, троструко више, у зависности од ценовника који одреди сам факултет.

У Италији школарина просечно износи 1.300 евра, а у извештају се наводи које земље обезбеђују највише стипендије, грантове, који иду и до 5.000 евра за годину.

Шпанија и Швајцарска су у групи земаља које студентима дају највеће повластице, кредите.

У Немачкој, од 16 савезних држава у 15 је студирање бесплатно. Једино још Доња Саксонија студентима наплаћује 1.000 евра по академској години, али и она планира укидање овог издатака за школовање.

РТВ