Променама и унапређивањем образовног система у Србији ствара се школа примењеног знања, а резултати садашњих реформи видеће се за неколико година, изјавио министар просвете, науке и технолошког развоја Жарко Обрадовић. У припреми су нови закони о образовању, најавио министар.

Zarko Obradovic.jpg

Министар просвете, науке и технолошког развоја Жарко Обрадовић рекао је у Новом Саду да се променама и унапређивањем образовног система у Србији ствара школа примењеног знања и истакао да ће се резултати садашњег рада у реформисању те области видети за неколико година.

„Желимо да наша школа у будућности буде школа примењеног знања што значи да оно што се учи може да се примени у пракси и да на свим нивоима образовања знање може да буде искоришћено на најбољи начин“, рекао је Обрадовић у новосадској гимназији „Светозар Марковић“ која слави 50 година постојања и рада.

Министар је у изјави новинарима напоменуо да почиње период примене Стратегије образовања усвојене прошле године и истакао да су у припреми нови закони о основним и средњим школама, о образовању одраслих и други.

Обрадовић је подсетио да је образовање Србије један од највећих система у земљи са више од 900.000 ђака, скоро 300.000 студената и 125.000 запослених што је око 1,4 милиона корисника тог система.

Промене које се обављају у домаћем образовном систему морају бити квалитетне рекао је министар нагласивши да те промене треба да прате европске и светске трендове, а да се истовремено не доведе у питање функционисање нашег образовног система.

Примајући захвалницу од директорке гимназије Татјане Вукадиновић министар Обрадовић је рекао да је гимназија „Светозар Марковић“ драгуљ међу средњим школама не само у Војводини него у читавој Србији, нагласивши да такве школе постају пример добре праксе у образовном систему наше земље.

Захвалнице поводом великог јубилеја једне од највећих гимназија у нашој земљи чији су ученици генерацијама давали велики допринос стваралаштву Новог Сада, Војводине и Србије додељене су и представницима покрајинских и градских институција, Националном савету Мађарске националне мањине и другим културним, научним и образовним институцијама.

РТС