Суморна слика школа

У великом броју школа у земљи учионице су и даље руиниране, са старим инвентаром, док чак њих 150 нема канализацију и одговарајуће тоалете. Нове невоље донела пошлогодишња оштра зима, чије последице још нису саниране. Надлежни подсећају да је последњих година реновирано 350 школа.

Око 150 школа у земљи и даље нема канализацију и одговарајуће тоалете, а у великом броју њих учионице су и даље руиниране, са старим таблама, трошним столицама и клупама. Додатне проблеме донела је прошлогодишња дуга и оштра зима, чије последице још нису саниране.

Основна школа „Војвода Степа“ у Београду ове године слави 119 година рада. Запослени и ђаци поносни су на плејаду наставника који су у њој радили и бројне генерације које су ишколовали, али не и на зграду, јер је изграђена од азбеста. Пре две године ушли су у пројекат Европске инвестиционе банке, али због бројних проблема, реновирање још није почело.

„Забринути смо сви, и родитељи и наставници наравно и ученици. Чекамо сви када ће кренути реализација овог пројекта, јер једноставно азбест је нешто о чему не треба посебно говорити, сви знамо колико је штетан и колико страха уноси у све нас“, каже директор ОШ „Војвода Степа“ Небојша Животић.

У селу Крива Феја крај Врања зима је била оштра. Толико је оштетила школу, да у њој деца не могу да бораве, па се настава одвија у згради која припада оближњем руднику.

У београдској Бродарској школи тоалети и зидови учионица далеко су од амбијента који школа треба да пружи у 21 веку.

„Кад пада киша поједине учионице прокишњавају. Мислим да би улагања у саме школске зграде морала да буду већа. Ми се трудимо да одржавамо чисто, али кад је све руинирано, онда је и тешко да од тога направите веселу причу“, истиче Тања Ђокић из Бродарске школе.

Ученици траже помоћ

Старе клупе у кабинету београдске школе Уједињене нације у Београду, подстакле су једног ученика да на друштвеној мрежи Фејсбук постави фотографије школе и затражи помоћ.

У појединим сеоским школама има и горих примера. И даље су у употреби пољски тоалети. Ипак, у последње четири године изграђено је 26 нових школа, 14 фискултурних сала, пет ученичких домова. Опремање и поправка школа, пре свега је посао локалних самоуправа.

Зоран Костић из Министарства просвете и науке напомиња да уколико школе немају довољно средстава, министарство има новац Европске инвестиционе банке. „Добили смо премере и предрачуне од многих школа шта треба урадити, а тренутно их разматрамо“, додаје Костић.

Након разматрања направиће се листа приоритета, а помоћ ће најпре добити они који су најугроженији.

РТС