После несвакидашње авантуре седамнаестомесечне девојчице Т. С., која је прошлог петка успела да утекне из јаслица Дечјег вртића „Дуга” Предшколске установе „Радост” у Чоки,директорка те установе Гаљина Бугарски суспендовала је одговорну васпитачицу док се не оконча дисциплински поступак.

Седамнаестомесечна девојчица је прошлог петка успела неопажено да изађе из вртића, сама пређе прометну саобраћајницу и упути се према згради у којој станује. Након тога постала је једна од главних чаршијских прича у Чоки, а радна дисциплина у вртићу је пооштрена и од тада се врата обавезно закључавају.

О томе како је мало дете успело да дохвати кваку и неопажено утекне из јаслица само се може нагађати, али у Чоки има и склоних нагађањима да није искључено да је дете неко пустио из објекта. Јер, да би доспела на улицу, девојчица је морала дохватити кваке на вратима собе за боравак и на улазним вратима, која би требало увек да буду закључана, те сматрају да је велика случајност да су истовремено двоја врата била отворена и омогућила детету да утекне на улицу.

Отац девојчице је и сада огорчен због таквог пропуста васпитачица.

– Супруга је била на послу, а ја у Сенти, када ми је комшија јавио да је нашао моју ћеркицу на улици. Сама помисао на то шта се све могло десити због нечије немарности не дозвољава ми да пређем преко свега. Због шока који је супруга претрпела када је чула шта се десило и узнемирености која нас још увек држи, решио сам да тужим Предшколску установу „Радост”, њену директорку и васпитачицу – каже отац девојчице.

Општински просветни инспектор Јанош Јастребинац објашњава да је његово право да контролише како се примењује закон који регулише ову област и да ли је установа поступила према одредбама закона и предузела мере за санкционисање онога што се у њој десило. Он напомиње да о томе шта се десило у вртићу још није званично обавештен ни од родитеља ни од других, него да је за случај сазнао из новина. После седмогодишњег искуства на овом радном месту Јастребинац констатује да је то све продукат селективне примене закона на запослене у установи.

– Група запослених може да раде шта и како хоће, а они други своја законска права не могу да остваре ни пред судом. Ово дете и сва остала деца су жртва накарадано успостављеног система да они који држе локалну власт у општини, управљачко право над установама третирају као „ратни плен” – уочава Јастребинац, додајући да је у овом случају у питању тежа повреда радне обавезе, те да је дискреционо право директора коју ће санкцију применити: благу опомену или смањење плате од 10 до 30 одсто па чак и отказ уговора о раду, ако је безбедност детета угрожена због неиспуњавања радне обавезе.

М. Митровић