TANJUG

Sindikati javnih službi i državnih organa Srbije, uključujući i tri sindikata prosvete, održaće sutra u Beogradu protest pod nazivom „Ustaje Srbija“, kojim, kako su najavili, žele da skrenu pažnju na socijalno-ekonomski i profesionalni položaj zaposlenih.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković rekao je Tanjugu da na protestu očekuje 20.000 ljudi, a slične procene je izneo i predsednik sindikata prosvete „Nezavisnost“ Tomislav Živanović.

Okupljanje je zakazano na Trgu Nikole Pašića u podne, a potom će kolona u protestnoj šetnji proći pored zgrade Predsedništva Srbije i predati otvoreno pismo za predsednika Borisa Tadića.

Šetnja se nastavlja Ulicom kneza Miloša do zgrade Vlade Srbije, a potom i Nemanjinom ulicom do Ministarstva prosvete, gde će biti predati zahtevi sindikata prosvete.

Organizatori protesta su Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Nezavisnost, Sindikat radnika u prosveti Srbije, UŠ „Sloga – Sindikat organizacija pravosudnih organa Srbije“ UŠ „Sloga – Sindikat državne uprave“, Granski sindikat pravosuđa, uprave i policije „Nezavisnost“, Politicijski sindikat Srbije, Novi sindikat zdravstva Srbije i Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite „Nezavisnost“.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Leonardo Erdelji poručio je, na konferenciji za novinare, da sutra u školama trebalo da bude potpuna obustava rada, ali da ne gaji iluzije da će sve škole sutra obustaviti rad.

Erdelji je upozorio da nema dijaloga sa Ministarstvom prosvete i nauke, pa sve to liči pomalo na igru „gluvih telefona“ i naveo da problem mora da se reši, kako školska godina ne bi bila dovedena u pitanje. A to će se, ukazao je, dogoditi ukoliko se sve ovo nastavi još nedelju dana.

Predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika u prosveti Srbije Tomislav Živanović je pozvao sugrađene – roditelje, punoletnu decu i studente da se zajedno udruže i pokušaju da izdejstvuju kvalitetno obrazovanje koje zaslužuje država.

Živanović je podsetio da protest ima za cilj da javnosti pokaže da je obrazovanje u Srbiji diskreditovano i na marginama, i da zaposleni u prosveti traže da se ta oblast vrati u centar društva kao motor njegovog razvoja.

Govoreći o zaradama zaposlenih koji su štrajkovali, Živanović je rekao da oko 20.000 nastavnika nije primilo platu, jer direktori škola nisu potpisali nalog o njihovom smanjenju, izrazivši nadu da će resorni ministar pomoći u nalaženju rešavanja tog problema.

On je rekao da ne očekuje da će školska godina biti znatnije produžena zbog štrajka i da je sindikat „Nezavisnost“ predložio da se povećanje plata za oko pet odsto odloži za mesec dana da bi se ta sredstva uputila kao pomoć Japanu, koji je zadesio zemljotres.

Predsednik Novog sindikata zdravstva Živorad Mrkić poručio je, na konferenciji za novinare, da sindikati neće dozvoliti da ih vlada razdvaja svojom politikom.

Protest i štrajk u školama bili su tema i sednice skupštinskog Odbora za prosvetu na kojoj je ministar prosvete i nauke Žarko Obradović izjavio da očekuje da će posle dopisa svim načelnicima školskih uprava i direktorima škola, broj škola koje štrajkuju biti smanjen.

Ministarstvo je dopisom školskim upravama i direktorima škola želelo da upozna zaposlene, školske odbore i roditelje o tome šta je vlada učinila i šta je ponudila, rekao je Obradović i ponovio da su ekonomski pokazatelji takvi da se može očekivati povećanje plata zaposlenima u prosveti, ali da će se to definitivno znati u drugoj polovini aprila, kada budu poznati rezultati priliva sredstava u budžet u prvom kvartalu.

Obradović je naveo da su direktori škola dostavljali Upravi za trezor podatke o tome ko štrajkuje, a ko ne, kao i da od 1.804 škole u Srbiji podatke nije dostavilo 74.

Predsednik Odbora za prosvetu Zoran Šami naveo je da štrajk traje već 70 dana, da veliki broj dece nema regularnu nastavu već duže vreme i da se mora iznaći rešenje i predložio ministru da se novac iz budžeta obezbedi tako što će on biti preraspoređen.

Srednja tenička škola „Mileta Nikolić“ u Aranđelovcu najavila je da će sutra u potpunosti obustaviti rad i priključiti se generalnom strajku prosvetnih radnika Srbije.

Ostalih deset osnovnih i srednjih škola u toj opštini držaće skraćene časove, osim OŠ „Svetolik Ranković“, koja ni do sada nije štrajkovala, dok će u OŠ „Milan Ilić Cciča“ učitelji raditi, a nastavnici ne.

Međutim, iz svih tih škola, kako je najavljeno, sutra će po nekoliko nastavnika prisustvovati protestu u Beogradu.