BEOGRAD – Sve je spremno za početak nove školske godine 1. septembra, izjavio je pomoćnik ministra prosvete Srbije Zoran Kostić.

On je rekao da je, što se tiče škola, sve spremno i da decu mogu dočekati, a da je za četiri škole odobren zahtev da ne počnu školsku godinu 1. septembra, već da se početak odloži za nedelju dana.

Šestoj gimnaziji u Beogradu, školama „Jovan Cvijić“ u Valjevu, „Dimitrije Todorović Kaplar“ u Knjaževcu i „Dositej Obradović“ u Novom Sadu dozvoljeno je da školska godina počne sedam, odnosno pet dana kasnije, rekao je Kostić za RTS.

Tim školama je dozvoljeno da nedelju dana kasnije počnu školsku godinu, radi bezbednosti dece, jer se još obavljaju radovi na krovnim konstrukcijama, ali uz obavezu da sve te dane nadoknade, objasnio je Kostić.

I 12 škola u Kraljevu, koje se renoviraju, počeće normalno da rade, s tim što im je odobreno da 30 dana, a neke i 40 dana rade skraćeno zbog postojanja dve, odnosno tri smene, da bi mogla nesmetano da se obavlja nastava, najavio je Kostić.

On je rekao da bi upis đaka prvaka kao što pokazuje dosadašnje iskustvo trebalo da se završi do 15. septembra, jer još ima roditelja koji pokušavaju da ga odlože i zato što ima dece koja će možda doći iz RS ili sa neke druge strane.

On smatra da se u reformi gimnazija i srednjih stručnih škola moraju prethodno učiniti određeni koraci, a pre svega do kraja godine doneti strategija. Potom bi se reformisali planovi, programi i udžbenici, a upravo se radi na obrazovnim standardima za srednju školu koji bi trebalo da budu gotovi za godinu ili godinu i po, najavio je Kostić.

On je izrazio nadu da će se Nacionalni prosvetni savet izjasniti da se inoviraju programi za srednje škole i na taj način bi se postupno ušlo u reformu i gimnazija i srednjih stručnih škola.

Kostić je rekao da je protokolima sve predviđeno u pogledu bezbednosti dece na školskim ekskurzijama i da su prosvetni savetnici, koji su obavljali kontrolu škola, radili i na tom polju.

Kostić je rekao da se u tom pogledu mora sve predvideti u pogledu izbora agencije, maršrute i broja pratilaca na broj učenika.

Bezednost po školama podignuta poslednjih godina na viši nivo uvođenjem policajaca koji nalaze ispred škola i čuvara u školama, a tome mogu da doprinesu i prosvetni radnici dežurstvima, rekao je Kostić.

Autor:

Agencija Tanjug