Prvog aprila počinje upis učenika prvog razreda

U Svim osnovnim školama prvog aprila počinje upis učenika prvog razreda. Ove godine broj prvaka smanjen za hiljadu, neće ih biti više od 70.000

UPIS prvaka počinje prvog aprila i trajaće do kraja avgusta. Kako se rađa sve manje dece, i ove godine u školske klupe sešće bar hiljadu đaka prvaka manje, što je cela jedna velika škola. Najviše brine stanje u Vojvodini i Istočnoj Srbiji, gde se svake godine gase cela odeljenja.

Poslednjih godina ugašeno je 1.585 odeljenja u celoj Srbiji, a još oko 4.000, od kojih većina u selima, broji manje od deset đaka. Pre deset godina u prvi razred upisano je gotovo 85.000 prvaka, a ovog septembra biće ih manje od 70.000. Lane ih je, prema procenama Ministarstva prosvete i nauke, bilo oko hiljadu više. Prošle školske godine bilo je 80.000 osmaka, što je za oko 9.000 više od učenika prvog razreda.

– Ove godine u prvi razred upisuju se deca rođena između marta 2005. i marta 2006. godine – kaže na „Novosti“ Želimir Popov, pomoćnik ministra prosvete i nauke. – Roditelji treba u željenu školu da donesu izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o završenom pripremnom predškolskom programu, potvrdu lekara da je dete sposobno za upis i prijavu adrese stanovanja.

KAZNA ZA NEUPIS DO 25.000 DINARA Ministarstvo prosvete ne namerava da spušta starosnu granicu za upis na pet i po godina. Ukoliko roditelj namerno ili bez opravdanih razloga ne upiše dete u školu, zakon predviđa kaznu od 5.000 do 25.000 dinara.

U školu će moći i mlađa deca, rođena od marta do avgusta 2006. godine. Njih će, međutim, tokom juna testirati školski pedagog i psiholog, kako bi procenili jesu li dovoljno zreli za školu.

Roditelji će đake prvake odmah moći i da prijave za produženi boravak.

– Svi se nadamo da će prvaci prvog septembra dobiti i svoje ormariće u školama – kaže Zorica Vukajlović, učiteljica u OŠ „Veljko Dugošević“ koja ove godine preuzima novu generaciju prvaka.

– Obećali su i iz Grada Beograda i iz Ministarstva da će deca dobiti dva kompleta knjiga, jedan za kuću, drugi za školu. To bi bilo jako dobro da ne opterećuju više kičmu preteškim torbama. Videćemo da li će to biti ostvareno do naredne školske godine.

Sve ostalo, prema njenim rečima, biće po starom. Nema izmena u nastavnim programima i udžbenicima.

Večernje novosti