SLOMILI KRILA BELOM LABUDU!

Jana Nenadović (14), baletski talenat kakav se rađa jednom u sto godina, ostala bez stipendije za Milansku skalu zbog birokratskih zavrzlama

BEOGRAD – Srušili su mi snove.

Mlada balerina Jana Nenadović (14) ostavila je bez daha najpoznatije koreografe milanske Skale, ali zbog birokratskog problema s vizom u italijanskoj ambasadi ostala je bez stipendije od 25.000 evra, koju je osvojila svojim talentom.

– Očekivala sam da će moj odlazak tamo biti pitanje dana. Trebalo je da odem u septembru prošle godine, ali su onda nastali problemi u vezi sa izdavanjem vize. Ipak, i dalje se nadam – rekla nam je mlada umetnica.

– Sredinom aprila prošle godine, u sali Madlenijanuma, Jana je nastupala na Festivalu igre u Beogradu. Tada ju je video ugledni baletski koreograf i maestro milanske Skale Frederiko Olivijeri, koji nas je odmah pozvao i rekao da je Jana talenat kakav se retko sreće i da ima neverovatne baletske predispozicije. Tada nam je ponudio stipendiju za njeno dalje školovanje u Italiji – započeo nam je priču Janin otac Nenad Nenadović.

Međutim, kada je već sve bilo pripremljeno, dva dana pred devojčicin polazak, iz italijanske ambasade javili su da nema potrebne dokumentacije i da za Janu nema boravišne vize.

– Tražili su od direktorke akademije u Italiji da pod krivičnom i materijalnom odgovornošću potpiše garanciju za Janu, što ona nije htela da uradi jer takav zahtev nikad nije postavljen ni za jedno dete. Janina stipendija je tada zamrznuta jer nijedna institucija ne popušta, a mi ne znamo kome da se obratimo za pomoć – priča razočarani otac devojčice Nenad Nenadović.

Jana je maloletna i za dobijanje vize bila joj je potrebna obimna dokumentacija.

– Nije nam bilo lako da odlučimo da ode tamo, ali smo pristali kada smo čuli gospodina Frederika Olivijerija. Takva prilika se pruža jednom u životu, nismo hteli da joj je uskratimo – priča nam Janin otac i dodaje da su se poslednjih meseci u potpunosti posvetili njenom odlasku i da ovo nisu mogli ni da sanjaju.

KURIR

 

Bitka za Janu

 

– Kada smo čuli reči hvale na račun našeg deteta, bili smo presrećni, sve je došlo kao grom iz vedra neba. Kad čujete od svetskih stručnjaka da vaše dete poseduje kvalitete i da ga možda čeka svetska slava, možete biti samo bezgranično ponosni. Sada smo razočarani i ne znamo kome da se obratimo za pomoć, a veoma nam je važno jer ovo nije samo bitka za Janu, već i za sve buduće talente iz Srbije, kojima se može prokrčiti put do svetskih scena – objasnio je Janin otac.