MM1

 

Уочи мале матуре, представници Министарства просвете и науке поручују да нема разлога за трему, јер ће завршни тест бити лакши него пријемни који су осмаци полагали раније. Чак и они који не освоје ниједан бод, добиће сведочанство о завршеној малој матури. Али, од бодова зависи у коју ће средњу школу моћи да се упишу.Према најавама Министарства, уводи се више новина које би требало да спрече преписивање на тесту. Штампање и дистрибуцију тестова надгледаће полиција, комисије ће задатке држати ”под кључем”, а у салама где ће се тестови полагати 23. и 24. јуна биће више нивоа надзора.

Осим дежурних наставника из средњих школа који ће контролисати ђаке, биће одређени и супервизори, чији посао је да забележе евентуална кршења правила и о томе напишу извештаје Републичкој уписној комисији. Зависно од одлуке савета родитеља, полагање могу да надзиру у маме и тате, али не они чија су деца у осмом разреду.

Наставник српског језика у ОШ ”Старина Новак” у Београду, Немања Балабан, каже да су задаци у овогодишњој збирци, из које ће бити изабрана половина питања, лакши него претходних година:

– Не траже се пуни одговори, већ је више питања у којима ученици треба да допуне реченице или заокруже тачан одговор.

Сличног је мишљења и Мирјана Савин, наставница математике у ОШ ”Светозар Марковић” у Београду, која каже да ће ђаци који су пазили на часовима моћи да освоје довољно бодова.

РЕПРИЗА ПРОБЕ

Пробна мала матура биће 14. маја, а многи осмаци баш тада иду на екскурзије, заказане још на почетку школске године, када су из Министарства тврдили да пробног теста неће ни бити. Министар Жарко Обрадовић поручује овим ученицима да немају разлога за бригу и да ће за њих пробни тест бити организован седам дана касније.

Ивана Мићовић