SRBIN OBORIO TEORIJU RELATIVITETA

Srpski naučnik znao da se neutrini kreću brže od svetlosti još 1932, 79 godina pre naučnika u Cern

 

– Tesla bio u pravu!

Nakon što su naučnici u CERN objavili revolucionarno otkriće o česticama bržim od svetlosti, čitav svet s nestrpljenjem čeka ponavljanje merenja i potvrdu rezultata eksperimenta. Međutim, da je neko obratio pažnju na reči Nikole Tesle, možda bi se i ranije došlo do ovog senzacionalnog otkrića.

Vladimir Jelenković, direktor Muzeja Nikole Tesle, potvrdio je za Kurir da je genijalni srpski naučnik izjavio da postoje čestice koje se kreću brzinom većom od brzine svetlosti.

– U članku koji je objavljen 10. jula 1932. u američkom časopisu Bruklin igl (Bruklinski orao) može se pročitati o tom Teslinom otkriću.

– Sva moja istraživanja ukazuju da postoje male čestice, toliko sitne i tako malog naboja, da ih možemo zvati neutronima. Kreću se velikim brzinama, koje prevazilaze brzinu svetlosti – rekao je tada naš naučnik.

Jelenković napominje da je Tesla tada govorio o neutronima, a ne neutrinima:

– Verovatno je došlo do greške u prevodu, ali je neosporna činjenica da naučnik kaže da se te čestice „kreću brzinama većim od brzine svetlosti“.

Direktor muzeja dodaje da je Tesla u više navrata isticao da Ajnštajn greši što se tiče teorije relativiteta!

Podsetimo, naučnici su poslali neutrine kroz zemlju od CERN prema 732 kilometara udaljenoj laboratoriji Gran Saso u Italiji, te su ostali šokirani što su čestice do odredišta došle 60 nanosekundi brže od svetlosti. S obzirom na to da se, po Ajnštajnu, ništa ne kreće brže od svetlosti, rezultati govore da je neutrino stigao na odredište pre nego što je i krenuo.

– Ako se istraživanje potvrdi cela fizika morala bi da se koriguje – kaže prof. fizičkog fakulteta Petar Adžić.

Pogrešna teorija?

Prema jednoj od mnogih nepotvrđenih teorija, Tesla je smatrao da je nauka krenula u pogrešnom smeru prihvativši Ajnštajnovu teoriju relativiteta. Navodno, jednom prilikom napisao mu je pismo u kome kaže:

– Zahvalan sam Ajnštajnu i ostalima što su pogrešnim teorijama udaljili čovečanstvo od opasnog puta koji sam ja iskusio – napisao je Tesla.

Vremeplov

Mnogi se već pitaju da li je ovim otkrićem otvorena mogućnost putovanja kroz vreme. Fizičari kažu kako je takva teoretska postavka moguća, ali nemamo tehnologiju koja je na tom nivou.

– U eksperimentu se dobija negativno vreme, pa se na osnovu toga može zaključiti da je putovanje kroz vreme moguće. Međutim, ako nekog pregaze kola, a zatim ga spale i sahrane, suludo je pretpostaviti da vreme može da se vrati unazad i da čovek oživi. To je i dalje u domenu naučne fantastike – kaže Profesor Više elektrotehničke škole u Beogradu Dragoljub Martinović.

 

KURIR