Teodor je genijalan, ali nije najbolji na svetu!

Teodor fon Burg

Mladi matematičar Teodor fon Burg (19), o kom su srpski mediji danima pisali kao o „najboljem mladom matematičaru svih vremena“ jer ga je njegova majka Magda tako predstavljala, nikada nije osvojio prvo mesto na olimpijadi matematičara, piše „Kurir“.

Na 53. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Argentini Teodor fon Burg je osvojio 4. mesto, godinu ranije bio je 14, a najbolji plasman koji je imao bilo je treće mesto, koje je osvojio 2010, saznaje „Kurir“.

Godinu pre toga bio je 27, a 2008. godine 71. Kada je 2007. dobio bronzanu medalju, osvojio je tek 133. mesto. Zabuna oko njegovog uspeha je nastala jer niko nije objasnio da na ovim takmičenjima zlatne medalje dobija više od desetak takmičara, srebrnu više desetina njih, a bronzanu medalju oko stotinu takmičara. Tako su svi stekli utisak da je Teodor, osvojivši zlato, bio prvi na olimpijskom takmičenju, a zapravo to nikada nije postigao.

„On je najbolje plasiran među mladim matematičarima po broju medalja koje je osvojio i njegovi uspesi su stvarno veliki, ali nije najbolji matematičar sveta. Posle ovog takmičenja, on je najbolji među srednjoškolcima.“, kaže za Kurir direktor matematičke gimnazije u Beogradu Srđan Ognjanović.

„Kurir“ podseća da je Teodorova majka Magda nedavno pokušala da obezvredi i uspeh najboljeg srpskog tenisera Novaka Đokovića. U želji da izdigne svog sina, ona ga je maliciozno upoređivala sa Đokovićem, apelujući na ljude preko Fejsbuka da ne upoređuju „udaranje loptice sa rešavanjem teških zadataka“.

Na pitanje šta misli o komentarima koje je pisala Teodorova majka Magda na Fejsbuku, a u kojima je navela da je njen sin odbranio belu rasu, Ognjanović kaže da je na taj način umanjila sinovljev uspeh.

„Neodgovorno je i neprimereno davati takve komentare“, rekao je Ognjanović.

Želeći da dođu do njihovih izjava, novinari „Kurira“ su pozvali Teodora i njegovu majku, ali je ona kratko kazala da ništa neće da izjavljuje za taj list.

„Kurir“ dodaje da je po obroju svojenih medalja najbolja matematičarka na svetu zapravo Nemica Lisa Zauerman (19). Ona takođe ima 4 zlatne medalje, ali je prošle godine osvojila prvo mesto na takmičenju.

Izvor: Kurir